Yıldırım Irak'ta

Yıldırım Irak'ta
Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı İbadi tarafından resmi törenle karşılandı.

Yıldırım Irak'ta

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından resmi törenle karşılandı.

Başbakanlık Sarayı'nda gerçekleştirilen törende, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da hazır bulundu.

Törenin ardından Yıldırım ve İbadi baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık edecek olan iki mevkidaş, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

YDSK toplantısı en son Irak Başbakanı İbadi’nin, Türkiye’ye ziyarette bulunduğu 25-26 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleştirilmişti.

İbadi ile görüştü

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştü.

Başbakanlık Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

"Ziyaretin iki ülke arasında iş birliği ve koordinasyon alanında olumlu etkileri olacak"

Öte yandan, Irak'taki farklı gruplara mensup milletvekilleri, Başbakanın ziyaretini AA muhabirine değerlendirdi.

Irak Güçler Birliği Bloku üyesi Sacide Muhammed, "Yıldırım'ın ziyaretinin siyasi, ekonomik ve güvenlik alanlarında olumlu yansımaları olacağı gibi, ziyaret iki ülke arasında özellikle terörle mücadelede iş birliğine vesile olacak." dedi.

Muhammed, Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ'ın iki ülke için de ortak tehlike olduğunu bildiği ve bu ilkeden hareketle Irak'la koordinasyonu artıracağı değerlendirmesinde bulundu.

Şii Ulusal Koalisyonu Bloku üyesi Habib et-Tarfi ise terörün hem Irak'ı hem de Türkiye'yi vurduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki koordinasyonun mevcut aşamada çok önemli olduğunu vurguladı.

"Irak, bölgedeki komşu ülkelerle ikili ilişkilerini en iyi düzeye getirmek istiyor." diyen Tarfi şunları söyledi:

Türkiye-Irak ilişkileri yakın zamana kadar çok iyiydi ve taraflar anlaşmazlıklarını sonlandırma konusunda uzlaştıkları takdirde ilişkiler yine eskisi gibi olacak. Irak'ın Türkiye ile önemli ticari ve ekonomik ilişkileri var. DEAŞ'la mücadele edilen bir dönemde gerçekleşen ziyaret büyük önem taşıyor."

Kürdistan İttifakı Bloku üyesi Abdulbari Zibari de ülkesinin terörle mücadelede uluslararası iş birliğine ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, komşu ülkelerle yapılacak koordinasyonun herkesin yararına olacağını vurguladı.

Yıldırım ve İbadi Türkiye-Irak YDSK toplantısına başkanlık etti

Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, daha sonra Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etti.

Başbakanlık Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile diğer yetkililer katıldı.

Toplantıda Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi, Ticaret Bakanı Selman Cumeyli, Su Kaynakları Bakanı Hasan Hani el-Cenabi, Ulaştırma Bakanı Kazım Fincan el-Hamami, Savunma Bakanı Osman el-Ganimi, Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Mustafa Kazimi ve Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Alavi de yer aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar