Yatağa bağımlılar 'seyyar sandık' ile oy kullanıyor

Yatağa bağımlılar 'seyyar sandık' ile oy kullanıyor
Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, ilk kez bu seçimde hayata geçirildi

Yatağa bağımlılar 'seyyar sandık' ile oy kullanıyor

Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğu tespit edilen 17 bin 258 seçmen, Türkiye'de ilk kez uygulanan "seyyar sandık" ile oy kullanıyor.

Yatağa bağımlı seçmenlerin, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullanmaları için "seyyar sandık" uygulaması hayata geçirildi.

Seyyar sandık uygulamasıyla hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan ve engelli beyan formu ile bir yakını aracılığıyla yaptıkları başvuru sonrasında, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği kriterlere göre başvurusu kabul edilen seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanacak.

Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, bu seçimde ilk kez hayata geçirildi. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin sandık ayağına götürülecek. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullanacak.

SEYYAR SANDIK UYGULAMASI

YSK'nin belirlediği ilkelere göre, aile hekimlerince verilen raporlarda, yatağa bağımlılığın tıbbi sebebinin kalıcı olup olmadığının ve süresinin belirtilmesi esas alındı.

Bu şartları taşıyan ve başvurusu kabul edilen seçmenler, Türkiye'de ilk kez sandıkların getirilmesi suretiyle bulundukları yerde oy kullanabilecek.

Seçmenin bu şekilde oy kullanabilmesini sağlamak için seyyar sandık kurulları oluşturuldu. Ulaşım, seyyar sandık sayısı, sabit sandık kurulan binaların konumu ve sandık sayıları dikkate alınarak seyyar sandık kurulu ile sabit bir sandık kurulu ilişkilendirildi.

Yerleşim yeri adresleri esas alınarak kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan seyyar sandık kurulu başkanları da belirlendi.

İlgili ilçede teşkilatı bulunan siyasi partilerden son seçimlerde en çok oy almış 5 siyasi partiden bildirilen birer asıl ve birer yedek üye isimleri arasından seyyar sandık kurulu üyeleri seçildi.

Seyyar sandık kurulları tarafından oyun gizliliğini sağlamak amacıyla getirilen seyyar oy kabinleriyle seçmenin rahat oy kullanması sağlanacak. Kurul görevlileri, seyyar sandıktan çıkan zarfları sayarak önceden ilişkilendiren sabit sandık kuruluna teslim edecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar