Yapay zeka asistanları, sanal evlere emanet!

Yapay zeka asistanları, sanal evlere emanet!
Yapay zekâ, Facebook'taki araştırmacılar tarafından, fiziksel dünyayı hızla öğrenmelerini sağlayan 'Habitat' adında bir ortam geliştirdi.

Webtekno'da yer alan habere göre, Facebook, Habitat adında yeni bir platfrom geliştirdi. Bu platfrom, yapay zekâ asistanlarının öğrenim süresini büyük ölçüde kısaltacak gibi duruyor.

Yapay zekâ kavramına hiç de yabancı olmayan Facebook’taki araştırmacılar, yapay zekâ asistanlarının gerçekçi ortamlarda fiziksel dünyayı hızla öğrenmelerini sağlayan 'Habitat' adında bir ortam geliştirdi.

Yapay zekâ ile çalışan robotların gerçek dünyadaki görevlerini tamamlaması uzun zaman alıyor. Normal robotların fiziksel dünyada hareket etmeleri kolayken yapay zekâ ile çalışan robotların etrafları hakkındaki soruları cevaplaması, objeleri tanımlaması ve bir yerden başka bir yere gitmeyi öğrenmesi saatler sürebiliyor.

Yapay zekâ ile çalışan robotlar, 'Habitat' sayesinde fiziksel ortamlara koyulmaktansa sanal ortamlara koyuluyorlar ve bu sanal ortamlardaki eğitim, bilgisayarın 3 boyutlu dünya hakkındaki hesaplamaları ne kadar hızlı yaptığına bağlı oluyor. Bu ortamda yapay zekâ asistanları, gerçek dünyada bin saat sürecek eğitimleri birkaç dakika kadar kısa bir sürede öğrenebiliyor. Buna ek olarak diğer simülasyon motorları, saniyede 50 ile 100 kare arasında çalışırken Habitat, saniyede 10.000 karede çalışıyor ve böylelikle yapay zekâ, çok daha hızlı bir şekilde öğrenme gerçekleştirebiliyor.

yapay.jpg

Habitat platformu yapay evlerden oluşmuyor. Bu platform, sanal ortamların oluşturulmasını sağlayan bir zemin. Platform; MatterPort3D, Gibson ve SUNCG gibi bazı 3 boyutlu veri setleri ile uyumlu ve Facebook, platformu daha da geliştirmek için 'Replica' adında bir veri tabanı oluşturdu.

Replica, gerçek evlerin derinlik haritalamalarından ve onların fotoğraflarından oluşuyor. Farklı odaların 3 boyutlu modelleri bir araya getirilerek yapay zekâ asistanının eğitimi için istenilen herhangi bir ortam oluşturulabiliyor.

Habitat’ın içindeki ortamlar sadece görsel, bu da yapay zekânın oradaki objelerle etkileşemeyeceği anlamına geliyor. Örneğin yapay zekâ, mutfaktan salona gitmeyi öğrenebilirken bir kaşığı kaldırmayı öğrenmiyor. Objelerle etkileşememek platform için büyük bir sınırlama ancak Facebook’taki araştırmacılar bu özelliği de yakında eklemeyi düşünüyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar