Uzun yola çıkarken kazasız belasız yolculuk için hangi dua okunur?

Uzun yola çıkarken kazasız belasız yolculuk için hangi dua okunur?
Müslümanlar için uzun yolculuklar sıklıkla dua ile başlar. Peygamber Efendimiz, yolculuk sırasında dua etmenin önemini vurgulamış ve bu uygulamayı günlük hayatının bir parçası haline getirmiştir. Peki uzun yola çıkarken okunacak dua nedir, kazasız belasız yolculuk için okunacak dua hangileridir? İşte detayları.

Uzun yola çıkarken kazasız belasız yolculuk için bu dua ve zikirleri okuyun

Yola çıkarken duaların ve zikirlerin, Müslümanlar için manevi bir güç ve koruma kaynağı olduğu biliniyor. Hz. Muhammed'in öğretileri doğrultusunda, kazasız ve belasız bir yolculuk için dualar ve zikirler şu şekildedir:

1. "Estevdiukumullahellezi la diu ve daiuh" (Sizi, kendisine bırakılıp emanet edilenlerin kaybolmadığı Allah'a emanet ederim.) Bu dua, yolculuğa çıkan kişinin geride kalanlar için okuyacağı dua olarak bilinir.

2. "Estevdiullahe dineke, ve emaaneke, ve havatime amelike" (Dinini, güvenliği ve işlerini sonunu Allah'a emanet ederim.) Bu dua, geride kalanların yolculuğa çıkan kişi için okuyacağı dua olarak kabul edilir.

3. Tesbih ve Tekbir Yolculuk boyunca tesbih ("Subhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber, Lailahe illallah…") ve tekbir (Allahu Ekber) zikirlerini yapmak önerilir. Hz. Muhammed'in uyguladığı gibi yükseğe çıkarken tekbir getirmek, aşağı inerken teşbih etmek tavsiye edilir.

4. "Semmea samiun bihamdillahi, vehusni belaihu Aleyna. Rabbena sahibna, ve efdil Aleyna aizen bimllahi minennar." (Üzerimize olan nimetinden dolayı Allah'a hamdi işiten işitti. Rabbimiz, bize yoldaşlık et ve bize ikramda bulun. Cehennemden Allah'a sığınırım.) Bu dua, yolcunun seher vakti esnasında okunması tavsiye edilir.

2010222.jpg

5. "Euzu bikelimaatillahittaameti min şerri ma halak." (Yarattığı şeylerin şerrinden Allah'ın kelimelerine sığınırım.) Yolculukta ya da başka bir yerde konaklayınca okunacak duadır.

6. "Lailaheillallahu vahdehu la şerikelehu, lehülmülkü velehulhamd, vehüve ala külli şeyin kadir, Aaibun, Taaibun, Aabiduun, lirabbena haamiduun, sadakallahu va'deh, ve nasara abdehu, ve hezemel ahzabe vahdeh." (Allah'tan başka ilah yoktur. O, tektir, eşi yoktur, ortağı yoktur. Mülk O'nundur ve Hamd O'na aittir. O, her şeye gücü yetendir. Dönenler, tevbe edenler, ibadet edenler, Rabbimize hamdederiz. Allah vaadinde durur, kullarına yardım eder, düşman gruplarını tek başına yenilgiye uğratır.) Bu dua, yolculuktan dönüldükten sonra okunması tavsiye edilir.

Yolculuk esnasında bu duaları ve zikirleri sık sık hatırlamak, hem manevi güç sağlayacak hem de güvenli bir yolculuk geçirmenize yardımcı olacaktır.

ce5848f2bdcd816dd7fd53929edaf685.jpg

PEYGAMBERİMİZİN ÖĞÜDÜ

Öte yandan Peygamber Efendimiz, yolculuk öncesi Hz. Cübeyr'e (ra) şu tavsiyede bulunmuştur: "Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hâli en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak ister misin ey Cübeyr? Öyle ise şu beş sûreyi oku: Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini. Her sûreye besmele ile başla ve besmele ile bitir." (Heysemî)

KAFİRUN SURESİ:

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

Kul yâ eyyuhe’l-kâfirûn.

Lâ a’budu mâ ta’budûn.

Ve lâ entum âbidûne mâ a’bud.

Velâ ene âbidun mâ abedtum.

Velâ entum âbidûne mâ a’bud.

Lekum dînukum veliye dîn.

NASR SURESİ:

Bismillahirrahmânirrahîm.

İzâ câ enasrullahi vel feth

Ve raey tennâse yed hulûne fî dinillâhi efvâcâ

Fesebbih bihamdi rabbike vestağfirh, innehû kâne tevvâbâ

İHLAS SURESİ:

Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm.

Kul huvallâhu ehad.

Allâhu's-samed.

Lem yelid ve lem yûled.

Ve lem yekun lehû kufuven ahad.

FELAK SURESİ:

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e'ûzü birabbil felak

Min şerri mâ halak

Ve min şerri ğasikın izâ vekab

Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad

Ve min şerri hâsidin izâ hased

NAS SURESİ:

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e'ûzü birabbinnâs

Melikinnâs

İlâhinnâs

Min şerrilvesvâsilhannâs

Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi

Minelcinneti vennâs

05-10-16-05-06.jpg

HANGİ GÜN YOLA ÇIKMAK SÜNNET?

Peygamberimiz genelde perşembe günleri yolculuk yapmayı tercih ederdi. Bu tercihin sevap olduğuna dair hadisler bulunmaktadır.

YOLDA OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR

"Rahman, Rahîm Allah’ın adıyla. Ey Rabbim! Senden yardım istiyorum, sana tevekkül ediyorum, benim işimin zorluğunu azalt! Seferimin meşakkatini kolaylaştır ve beni hayırla rızıklandır. Benden her türlü şerri defet. Rabbim! Sadrıma inşirah ver. İşimi kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz. Allah’ım, kendimi, dinimi, ehlimi, malımı, akrabamı, bana ve onlara ihsan ettiğin âhiret ve dünyâya müteallik bütün nimetlere seni bırakıyorum ve onları sana emânet ediyorum."

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar