Uzmanlardan Ramazan ayında uyku ve beslenme uyarısı

Uzmanlardan Ramazan ayında uyku ve beslenme uyarısı
Uzmanlar, Ramazan ayının, on bir ayın sultanı olarak bilinen bu mübarek dönemde, vatandaşların diğer aylarda olduğu gibi uyku ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Sağlıklı bir Ramazan ayı süreci geçirmek için iftar, sahur ve iftar sonrasında tüketilen besinlere özellikle önem verilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, sahur ve iftarda alınacak besinlerin, tok tutucu ve susuzluk hissini engelleyici özelliklere sahip olması gerektiğini belirtiyor.

Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, Ramazan ayının ilk haftalarıyla birlikte sahura kalkmanın önemine değinerek, "Ramazan ayının ilk haftalarında, uyum süreci yaşarız. Bu dönemde uyku, beslenme ve günlük sıvı alımında değişiklikler olabilir. Sahur yapmak, bu dönemde önemlidir. Sahurda yumurta, peynir, yoğurt gibi protein ve karbonhidrat içeren gıdalar tüketmek, gün boyu tokluk hissini sağlar ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca, gün içinde yeterli miktarda su içmek de önemli. İftar öğününde ağır yemekler yerine önce çorba, ardından zeytinyağlı ve haşlanmış gıdalar tercih etmek mide sağlığı açısından önemlidir. İftar sonrasında ise yarım saatlik bir yürüyüş, metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemek için lifli gıdalar ve meyve tüketimi de önemlidir. Kronik hastalıkları olan bireylerin ise oruç tutmadan önce doktorlarına danışarak uygun bir beslenme planı oluşturmaları önemlidir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar