Uzman isim uyardı! Sıtmaya dikkat

Uzman isim uyardı! Sıtmaya dikkat
Doruk Nilüfer Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın insanları dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyon olduğunu ve hayatı tehdit eden bir hastalık olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sıtmanın kontrol altına alınması için başlattığı küresel program çerçevesinde her yıl 25 Nisan'ın "Dünya Sıtma Günü" olarak kutlandığını hatırlatan Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın risk altında olanlar için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve hala dünya nüfusunun yarısının bu hastalığın riski altında olduğunu ifade etti. Bebekler, küçük çocuklar, hamile kadınlar, AIDS hastaları ve turistlerin sıtmaya daha sık yakalandığını ve daha ciddi hastalıklar geliştirebileceğini belirtti. Bulaşmanın, sivrisineklerin sayısını ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim koşullarına bağlı olduğunu da ekledi.

Sıtmanın belirtilerinin, enfekte sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığını ve genellikle ateş, baş ağrısı ve titreme şeklinde görüldüğünü söyleyen Dr. Meltem Öner Karaçay, hastalığın ciddi bir şekilde tedavi edilmediğinde ölümcül olabileceğini ve bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.

Sıtma tanısı, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Meltem Öner Karaçay, hastalığın erken tanı ve tedavisinin hastalığın azalmasına ve ölümlerin önlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. DSÖ'nün tüm sıtma şüphelilerinin mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılarak doğrulanmasını önerdiğini ve ilaç tedavisinin düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca, riskli bölgelere seyahat ederken korunma önlemlerinin alınması gerektiğini ve bu konuda doktora danışılması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar