Uzman isim uyardı! Erkek infertilitesini göz ardı etmeyin

Uzman isim uyardı! Erkek infertilitesini göz ardı etmeyin
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Çetin Levent Peşkircioğlu, erkeklerde infertilite sorununa dikkat çekerek, halk arasında "kısırlık" olarak bilinen durumun %50'sinin erkeklere ait olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Peşkircioğlu, "Toplumun bu konudaki tabuları yıkmak önemlidir. Erkek infertilitesi konusunda daha açık ve bilinçli bir yaklaşım sergilenmeli, bu durum göz ardı edilmemeli" ifadelerini kullandı.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Çetin Levent Peşkircioğlu, çiftlerin haftada iki veya üç kez korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik elde edememeleri durumunda uzman hekimlere başvurmaları gerektiğini belirtti. Özellikle risk faktörleri bulunan çiftlerde ve yaş ilerledikçe beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Peşkircioğlu, üreme bozukluğu yaşayan çiftlerde erkek faktörünün %50 oranında etkili olduğunu dile getirdi. Erkeklerle ilgili değerlendirme ve tedavilerin androloji uzmanları tarafından yapılması gerektiğini belirten Peşkircioğlu, ataerkil toplum yapısının ve tüp bebek merkezlerinin genellikle kadın doğum uzmanları tarafından denetlenmesinin erkek faktörünün göz ardı edilmesine yol açabileceğine dikkat çekti. Peşkircioğlu, erkeklerde tanıya yönelik testlerin daha basit olduğunu ve erkek öyküsünde risk faktörleri bulunması durumunda bir yıl beklenmeden değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Sperm analizinin erkek infertilitesinin teşhisinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Peşkircioğlu, testislerin boyutları, kıvamı, meninin boşaldığı idrar kanalı ağzındaki yapısal bozukluklar gibi fiziksel muayene bulgularının da önemli olduğunu ifade etti. Peşkircioğlu, "Erkek infertilitesinin tedavisinde spermin hareketliliği, morfolojisi ve sayısının yanı sıra sperm DNA hasar oranı da değerlendirilir. Hormonal analizler ve genetik testler de gerekebilir" dedi.

Peşkircioğlu, erkeklerde sperm bulunmaması durumunda bile baba olma ihtimalinin sona ermediğini belirterek, direkt testisten elde edilen spermlerle tedavinin daha hızlı ve başarılı sonuçlar verdiğini vurguladı. Üreme sağlığı konusunda erkeklerin de değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Peşkircioğlu, infertilite konusunda multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti.

Toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Peşkircioğlu, erken teşhis ve tedavinin önemine değindi. Peşkircioğlu, "Erken teşhis ile birçok infertilite durumu başarıyla tedavi edilebilmektedir. Erkeklerin düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemesi önemlidir. Toplumun bu konudaki tabuları yıkması ve erkek infertilitesine karşı daha açık ve bilinçli bir yaklaşım sergilemesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar