Ukrayna'ya kimlik ile gidilebilecek

Ukrayna'ya kimlik ile gidilebilecek
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Ukrayna'nın sadece kimlik kartıyla seyahat için mutabakata vardığını belirtti.

Ukrayna'ya kimlik ile gidilebilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, baş başa görüşmenin ardından Ortak Stratejik Planlama Toplantısına başkanlık etti. Ziyarette iki ülke Dışişleri Bakanlığı arasında 2017-2018 İstişare Planı imzalandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra yapılan ortak basın toplantısında, Türkiye ile Ukrayna'nın diplomatik ilişkilerinin 25. yılını kutladığını belirterek, "Geçtiğimiz 25 yılda çok önemli kazanımlar elde ettik, halklarımızı daha da yakınlaştırdık, vizeleri kaldırdık ve stratejik ortaklık tesis ettik. İşte bu stratejik ortaklığın bir sonraki zirvesini hazırlamak için bir araya geldik." dedi.

Bu yıl zirvenin Ukrayna'da düzenleneceğini hatırlatan Çavuşoğlu, amaçlarının bundan sonraki süreçte de ilk 25 yılda olduğu gibi iki ülke arasındaki ilişkileri daha güçlü projelerle, kararlılıkla derinleştirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünülüğüne ve siyasi birliğine desteğinin tam olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu desteği uluslararası tüm toplantılarda ve ikili ziyaretlerde vurguladıklarını aktardı.

Ukrayna ile Türkiye arasında sadece kimlik kartıyla seyahat edilebilecek

Bu tür görüşmelerle, ticareti ve karşılıklı yatırımları artırmayı amaçladıklarına işaret eden Çavuşoğlu şunları dile getirdi:

"Dost Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına bir teşekkürüm var. Geçen yıl Ukrayna'dan gelen turist sayısı yüzde 50 arttı. Yaklaşık 1 milyon 25 bin Ukraynalıyı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Biz karşılıklı ziyaret sayısını ve turist sayısını artırmak istiyoruz. Sadece geçen sene 25 civarında üst düzey temas sağlamışız. Biz istiyoruz ki halklarımız arasında daha fazla temas olsun. O nedenle bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın pasaporta ihtiyaç duymadan sadece kimlikleriyle Türkiye ve Ukrayna'ya ziyaret etmesini sağlamak için hazırlıkları tamamladık. Yaz gelmeden bunu başaracağız."

Çavuşoğlu, kimlik kartıyla geçiş için Ukrayna havaalanlarında yapılan testlerin başarılı olduğunu, aynı testlerin Türkiye'deki havaalanlarında da yapılacağını kaydetti.

"Türkiye'nin yardımlarını her zaman gördük"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin de iki ülke ilişkilerinin gerçekten stratejik düzeyde olduğunu belirterek, Türkiye'nin yardımlarını ve her platformda desteğini her zaman gördüklerini söyledi.

İki ülkenin çok sayıda ortak projesinin olduğunu kaydeden Klimkin, "Aramızda vize muafiyeti vardır. Türkiye ve Ukrayna vatandaşları önümüzdeki dönemde pasaport değil, sadece yeni kimlik kartları kullanarak karşılıklı seyahat yapabilecekler. Biz mutabakata vardık. Bir tek teknik konular üzerinde çalışmamız kaldı. Bu ne demektir. Türkiye'den Ukrayna'ya gelen ve Ukrayna'dan Türkiye'ye giden vatandaşlar, yabancılık çekmesinler kendilerini evlerinde gibi hissetsinler." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar