Uçuşa geçen altın sonrası İslam Memiş uyardı: "Hemen hazırlığa başlayın"

Uçuşa geçen altın sonrası İslam Memiş uyardı: "Hemen hazırlığa başlayın"
Bugün döviz ve emtia fiyatlarında yaşanan yüzde 7'lik artışın ardından paniğe kapılan çok sayıda vatandaş ve yatırımcıya seslenen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarında yaşanacakları açıklayarak herkesi sakin olmaya davet etti.

Serpil Demir / Günboyu

AKP hükümetinin Haziran ayında start verdiği 'seçim ekonomisi' beraberinde döviz kurunda aylarca süren yatay hareketliliği getirmişti.

Ekonomistler, dolar/TL paritesi başta olmak üzere altın fiyatlarının sert yükselmemesini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) arka kapı müdahaleleriyle açıklarken, bu yöntemlerin sürdürülebilir olmadığı ve seçimlerin ardından dövizde sert bir sıçramanın yaşanacağı iddia edilmişti.

Ortaya atılan iddialar teker teker gerçekleşirken, Türk lirası neredeyse bütün para birimlerine karşı tek bir gün içerisinde yüzde 7 değer kaybetti. Dolar kuru 23.20'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırarken, gram altın 1450 lirayı geçerek tarihi zirvesine ulaştı.

Yaşananlar karşısında yatırımcılar ve vatandaşlar büyük bir paniğe kapılırken, panik alımlarından uzak durulması gerektiğini söyleyen İslam Memiş, emtia piyasaları başta olmak üzere yabancı para birimlerinde gelecekte nelerin yaşanacağı hakkında şu ifadeleri kullandı:

"EN BÜYÜK KAZANÇ BORSA İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİ"

"Bugün döviz kurlarında ve emtia fiyatlarında yaşanan yüzde 7'lik artışla birlikte vatandaşlar oldukça endişelendi. Döviz kurları daha yükselecek mi? Bu yükselişler neden yaşandı? Döviz satılır mı? Altın ya da gümüşümü satmalı mıyım? sorularına yanıt vermeye çalışacağım.

Borsa İstanbul endeksi 5.596 puanda. Yüzde 4'lük bir değer artışı kaydetti. Borsa İstanbul 100 endeksinde bir tezimiz vardı. Hem doları hem de borsayı birlikte yükseltecekler diye. Herkes seçim haftasında 1516 lira üzerinden gram altın, 22-23 liralardan dolar ve 25 lira seviyesinden Euro alırken, biz 4300 seviyesinden Borsa İstanbul'a girin diye bağırıyorduk.

Borsa tarafına yine de dikkat etmek gerekiyor. Kar satışıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Buradaki arkadaşlar çok dikkatli olmalı, son kez uyarıyorum.

"ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK"

Bu yıl için beklenen şeyleri yaşıyoruz. 24-25 lira bandına kadar bir yükselişin dolar/TL paritesinde yaşanması kaçınılmazdı. Haziran ayının sonuna kadar 25 liralar mutlaka test edilecektir. Euro içinse ay sonuna kadar 30 liraları görmek muhtemel. Altının gram fiyatı 1350 liraya geldiği zaman söyledim, buranın altına düşmez. Varlıklarınıza sahip çıkın ve alım yapmak için oldukça uygun fiyatlar diye uyarılarda bulundum.

Şunu unutmamak gerekiyor, yaşanan artışlar şu anda yalnızca Türk lirasının düşüşüyle ilintili. Altının ons tarafında herhangi bir sıçrama yaşanmıyor. Tahminimiz, yılın geri kalan döneminde o tarafta da 2350 dolar sınırının kırılacağı yönünde. Bu da demek oluyor ki altın fiyatlarında rekor üstüne rekor yaşanması işten bile değil.

Yıl sonu için belirttiğimiz 1550 liralık gram altın tahmini de oldukça iyimser bir seviyede kalıyor. Kaçınılmaz olarak bu sınırın aşılacağını söylemek mümkün.

Yıl içerisinde altının gram fiyatında 1450 artık kırıldı, sırada1550 seviyelerini görmek var. Gümüşün gram fiyatında da 20 lirayı beklemeye devam edicez. Hepsi cepte. Bu yol haritamız.

DÖVİZ NEDEN YÜKSELİYOR VE YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Bugüne baktığımız zaman bir günde dolar kurunun ya da diğer para birimlerinin yüzde 7 civarında değer kazanması anormal bir süreç olduğu için normalde akşam yapacağım paylaşımı şimdi yapmak istedim. Bunun sebeplerini daha önce defalarca kez saydık ancak yeniden anımsatmak isterim.

1) Baskılanan bir döviz kuru vardı karşımızda. Bu döviz kuru serbest bırakıldı ve bu da gösteriyor ki yeni bir para politikası uygulanacak.
2) Euro/dolar paritesi düşük
3) Dolar endeksi yüksek

Ancak bugün korku ve panikle tekrar döviz almaya giden, tekrar altın ve gümüş almaya giden arkadaşlarımız olursa bir kez daha düşünmeli. Bu fiyatlar anormal fiyatlar olduğu için, Merkez Bankası ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığı için. Yeni atamalar yaşanmadığından dolayı herhangi bir panik alımının yapılmasını kesinlikle yanlış buluyorum.

Bu seviyeler arkadaşlar Türk lirasıyla altın alınacak, döviz alınacak ya da herhangi bir para birimine yönelinecek fiyatlamalar değildir. Tabii ki varlıklarımızı korumaya devam edeceğiz. Elinde döviz, altın ya da gümüş bulunduranlar için yol haritası belli. 1550 seviyesi kırılacak. Dolar kurunda 25, Euro içinse 30 bekliyoruz hiçbir anormal durum yok ancak şu an yaşananların anormal bir süreç olduğunu hatırlatmamız ve vatandaşlarımızın, yatırımcıların sakin olması, soğukkanlı olması gereken bir günden geçiyoruz.

İkincisi, Türkiye ekonomisi parasal anlamda, ekonomik anlamda çok zorlu günlerden geçtiği için biz sosyal medya paylaşımlarımızı devlet, hükümet ya da kabine kindarlığı üzerinden yapmayarak, daha soğukkanlı şekilde vatandaşlarımıza bilgi vermek zorundayız. Yangına körükle gitmemek, devletimizin yanında olmak mecburiyetindeyiz. Kişilerin başarısızlıkları bizim için sevinç kaynağı olmamalı.

"BÜTÜN BİRİKİMİMİ TÜRK LİRASINA ÇEVİRDİM! HODRİ MEYDAN"

Siyasi kindarlıklar üzerinden "Bakın ne oldu, gördünüz mü?" demenin bir alemi yok. Gram altın ve dolar daha da yukarı çıkacak, o zaman yeniden sevineceksiniz ancak bugün Türk lirasının değer kaybetmesi, yabancı para birimlerinin değer kazanması, kendi ekonomisinin giderek kötüleşmesi Türk kanı taşıyan bir insan evladını nasıl sevindirebilir?

Bu topraklarda yaşayan bir insan, ekonominin kötü gidişatıyla nasıl mutlu olabilir? Yaşananlar sürpriz değil, seçim öncesi baskılanan ekonomi şu anda gevşetiliyor ve 6 aydır her videoda söylediğimiz, yaz aylarında yaşanacak patlamanın ayak seslerini duyuyoruz. Yeni ekonomi yönetimini görmeden, açıklamalarını bilmeden, TCMB'nin yeni atamalarını, yeni faiz kararlarını görmeden. Birkaç günlük manipülasyonlarla çok coşkuya gerek yok.

Çünkü cebinizde döviz de altın da olsa pozisyonunuz borsa da olsa bu ekonomi ve enflasyon karşısında kimse kazanamaz arkadaşlar. O yüzden bugünkü panik durumunda, bugünkü algı durumunda şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, bugün 7 Haziran 2023, 23 lira seviyesinin üzerinde bir dolar kuru var. 25 seviyelerinde Euro var ve ben bu fiyatlardan sadece ülke ekonomisine destek olmak için sadece ve sadece devletime destek olmak için bütün varlıklarımı Türk lirasına döndürüyorum.

Bütün sattığım döviz, altın, gümüşümü de sattığım kurun daha altından alacağımı da iddia ediyorum. Benim buna yüreğim var. Hodri meydan. Bugün alım diye konuşuyorlar ya, herkes koşarak döviz ve altın…

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Öne Çıkanlar