Türkiye'de yenilenebilir enerjiden elektrik üretim rekoru

Türkiye'de yenilenebilir enerjiden elektrik üretim rekoru
Türkiye'de Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir kaynaklardan sağlanarak bir rekora imza atıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yılın ilk üç ayındaki etkili yağışların barajlardaki doluluk oranlarını artırdığı ve bu durumun elektrik üretiminde hidrolik kaynakların payını artırdığı belirtildi.

Bayram tatili süresince güneşli havanın yanı sıra bazı bölgelerde rüzgarın etkili olmasıyla elektrik üretiminde rekor düzeylerde artış yaşandığı ifade edilen açıklamada, sadece 12 Nisan'da değil, bayram tatili boyunca yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının rekor seviyelere ulaştığı ve bir haftalık süreçte üretilen elektriğin yüzde 74,8'ini yenilenebilir kaynakların sağladığı belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, açıklamada görüşlerine yer verilerek, "12 Nisan'da günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'ini yenilenebilir kaynaklardan sağladık" ifadesini kullandı. Bayraktar, yenilenebilir enerjiden sağlanan elektrik üretiminin 12 Nisan'da tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştığını vurgulayarak, "Bayramın üçüncü günü günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'ini yenilenebilir kaynaklardan sağladık. Üretimde barajlar yüzde 24,52 ile ilk sırayı alırken, onu yüzde 20,93 ile rüzgar, yüzde 12,80 ile akarsu ve yüzde 11,27 ile güneş izledi" şeklinde bilgi verdi.

Bayraktar, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin cari açık ve iklim değişikliği ile mücadelesinde kilit rol oynadığına dikkat çekerek, "Yakaladığımız bu üretim seviyesi, ülkemizin arz güvenliğini sağlaması, dışa bağımlılığını azaltması ve karbon nötr hedefimize ulaşmak açısından oldukça önemli" dedi.

Bakan Bayraktar, konuya ilişkin sosyal medya hesabından da "Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3,5 gigavat güneş ve 1,5 gigavat rüzgar santralini devreye alacağız. 2035 yılı hedefimiz yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55'e yükseltmek" paylaşımında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar