Türkiye'de günlük 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor: İşler durma noktasına geldi!

Türkiye'de günlük 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor: İşler durma noktasına geldi!
Gaziantep'teki elek ustaları eğitilmek üzere günlük bin TL'ye çalışacak elemen bulamadıklarını ve bu yüzden de işlerinin durma noktasına geldiğini ifade etti.

Gaziantep'in Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yarım asırdan fazla süredir elek üreten ustalar, gelişen teknolojiye rağmen el emeği ile ürettikleri elekleri müşterilere sunarak mesleklerini sürdürmeye çalışıyorlar. Eskiden köylerde yaygın olarak kullanılan elekler, zamanla gelişen teknoloji ve hazır ürünlerin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tuttu. Ancak bu geleneksel mesleği sürdürmeye çalışan ustalar, günümüzde hala birkaç müşteriye el emeği elekler üreterek ayakta kalmaya çalışıyorlar.

20240216aw143034-0.jpg

Elek ustası Mehmet Ekşiler, eleklerin çeşitlerini ve üretim sürecini anlatarak, eskiden günlük 400 adet ürettiklerini ancak şimdi ise ancak bir tane üretebildiklerini ifade etti. Eleklerin genellikle un için kullanıldığını belirten Ekşiler, üretim sürecinin oldukça meşakkatli olduğunu dile getirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte el emeği eleklerin ilgisinin azaldığını belirten Ekşiler, özellikle genç kuşakların bu mesleğe ilgi göstermediğini vurguladı. Ayrıca, günlük bin TL'ye eleman bulamamaktan dolayı mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

eylul-ekimyeni-elek.jpg

Günlük bin TL'ye eleman bulamamanın endişe verici olduğunu belirten Yazıcı, mesleğin geleceğinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Elek ustası Ahmet Çoğalmış ise mesleğin kuşaktan kuşağa devam ettiğini ancak gençlerin ilgisinin olmaması nedeniyle geleceğin karanlık olduğunu söyledi. Kendisinin üçüncü kuşak olarak bu mesleği sürdürdüğünü ancak kendisinden sonra dördüncü kuşağın olmayacağını belirtti.

20240216aw143034-7.jpg

Son olarak, evlerde kullanılan plastik eleklerin yaygınlaşmasıyla geleneksel el emeği eleklerin unutulmaya başladığını ifade eden Emine Karataş, eskiden toplu olarak yapılan ekmek yapımının da azaldığını ve insanların daha az el emeği gerektiren plastik ürünlere yöneldiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar