Türkiye'de eğitim aldı, Astana'da İslam'ı öğretiyor

Türkiye'de eğitim aldı, Astana'da İslam'ı öğretiyor
Türkiye'de din eğitimi alan Abdiramanova, çocukluk hayalini gerçekleştirerek 9 yıldır Kazakistan'da kızlara İslami eğitim veriyor.

Çocukluğunda okumayı hayal ettiği Türkiye'de 2 yıl din eğitimi aldıktan sonra ülkesine dönen 36 yaşındaki Amangül Abdiramanova, Astana'da Hazreti Sultan camisindeki eğitim merkezinde öğreticilik yapıyor.

Abdiramanova, yaklaşık 150 kız öğrencinin eğitim aldığı merkezde Kur'an-ı Kerim, ibadet, akide, edep ve diğer dersleri veriyor.

Abdiramanova, AA muhabirine, 10. sınıf lise öğrencisiyken köyüne 4 saat uzaklıktaki Çimkent'te kızlar medresesinin açılmasına ilişkin afişi gördüğünü ve bir gün okula sabah erken gelerek o afişi söküp çantasına koyduğu söyledi.

Liseyi bitirdikten sonra o medresede okumak istediğini, ancak anne babasının uzak olduğu için kendisini Çimkent'e göndermediğini dile getiren Abdiramanova, böylece köyüne yakın ilçedeki bir hukuk fakültesine başvurduğunu ve 4 yıl orada okuduğunu anlattı.

Abdiramanova, hukuk alanında çalışmak istemediğini ve bir gün evinde otururken, lisedeyken sakladığı afişi bulduğunu ve o sırada kendine medresede okuma sözü verdiğini belirtti.

Medreseye başvurmak için para biriktirmek amacıyla köyde yiyecek içecek satmaya başladığını ifade eden Abdiramanova, anne babasına biriktirdiği parayla pazara gideceğini söyleyerek Çimkent'teki medreseye gittiğini kaydetti.

Abdiramanova, bir ay sonra yine pazara gitme bahanesiyle sınava girmek için medreseye gittiğini, ancak hukuk fakültesinden aldığı başarı belgesiyle sınava girmeden, mülakatla kabul edildiğini dile getirdi.

2009'da Türkiye'den döndüğünü ve mezun olduğu Çimkent kız medresesinde işe başladığını aktaran Abdiramanova, orada çalıştığı 4 yıl içinde öğrencilerin ilme, dine olan sevgisini güçlendirmeye çalıştığını dile getirdi.

Abdiramanova, Oral ve Saragaş kentlerindeki camilerde de öğretmenlik yaptığını, yüzlerce öğrenciye ders verdiğini, çıraklar yetiştirdiğini ifade ederek "Türkiye’deki kütüphaneleri ve oradaki kalabalığı arıyorum, özlüyorum. Orada öğrendiklerimi ülkemde uygulamaya çalışıyorum. Türkiye'dekilerin kitaba olan sevgisini anlattığımda öğrencilerim büyük merakla dinliyor." diye konuştu.

Öğrencilerinden bazılarının Türkiye'de din eğitimi aldığını kaydeden Abdiramanova, "Bugüne kadar yüzlerce kız öğrenciye ders verdim. Yetiştirdiğim öğrencilerden 14 yaşındaki bir kız, bu yıl Türkiye’ye hafızlık için gidiyor. Geçen yıl sınavı kazanmış. Bu benim için büyük sevinç. Çünkü her bir insan harcadığı emeğin neticesini görmek ister." dedi.

Abdiramanova, derslerinde Mevlana'nın sözlerini Kazakçaya tercüme ettiğini aktararak, "İlmin ırmağı Türkiye diyebiliriz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar