Türk üniversitesinden önemli başarı!

Türk üniversitesinden önemli başarı!
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrenciler ciddi bir bilim başarısına imza attılar. Üniversite ABD'deki 'Model Uydu Yarışması'nda dünya ikincisi olan Grizu-263 Uzay Takımı, uydusunu uzaya göndermek için hazırlık yapıyor.

14-16 Haziran tarihleri arasında Amerika'nın Teksas eyaletinde NASA'nın liderliğinde 'Model Uydu Yarışması' ismiyle bir etkinlik yapıldı.

Düzenlenen etkinlik kapsamında pek çok ülkeden katılımcılar kendi model uydularını geliştirerek çalışmalarını göklere fırlatma imkanı buldular. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı da kendi uydusunu hazırlayan katılımcılar arasındaydı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen etkinliklerde Manchester Üniversitesi'nin kazandığı yarışmayı ikinci olarak tamamlayan ekip, bu yıl da kendi uydularını 700 metre yüksekliğe fırlatarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ardından dünya ikincisi olmayı başardı.

Pocketqube olarak adlandırılan bu uydu, Türkiye'nin en küçük uydusu olma ünvanına da sahip. Pocketqube mini uydusu sadece 5 santimetre uzunluğunda. Ekibin kaptanı olan Muzaffer Duysal da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak Pocketqube'ün tasarımının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. 500 kilometrelik bir yörüngeye sahip olacak olan bu uydunun 3 yıl boyunca uzayda kalacağını söyleyen Duysal, 2020 yılında Pocketqube'ün Amerika ya da Yeni Zelanda'dan uzaya fırlatılacağını açıkladı. Uzaya fırlatılmasının ardından uydunun, Dünya'nın görüntülerinin otonom bir şekilde elde edilebileceğini ifade eden Duysal, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin uzayda bir uydusunun olmasının hem üniversiteleri hem de ülkemiz için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak Zonguldak valisi Erdoğan Bektaş da kritik açıklamalar gerçekleşti. Grizu-263 Uzay Takımı'nın büyük bir başarıya imza attığını ifade eden Bektaş, üniversite ve sanayi iş birliğinin hem ülkemiz hem de üniversite öğrencileri için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Zonguldak'ın belli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Bektaş, bu potansiyelin küçümsenemeyecek kadar büyük olduğunu ancak kimsenin bunun farkında olmadığını dile getirdi.. Şehrin bu bağlam bir bütün çalışması gerektiğini belirten Bektaş, herkesin el ele verdiği bir Zonguldak'ın, şehrin stratejik önemini tüm dünyaya duyuracağını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar