Türk bilim insanları hız kesmiyor!

Türk bilim insanları hız kesmiyor!
İlaç sektöründe nadir bulunabilme özelliği ile çok önemli bir yere sahip olan ve 0.5 gramının bile çok yüksek fiyat aralığında ithal edilen HPLC kolonları, Türk bilim insanları tarafından üretildi.

Pandemi döneminde ulaşmanın bir hayli zor olduğu, yurt dışında 0.5 gramı 500 ile bin 200 dolar arasında satılan HPLC kolonları, ilaç sektöründe çok büyük bir önem taşıyor. Uzmanlara göre ilaç sektörünün temel taşlarından birisi olduğu vurgulanıyor. HPLC kolonları, ülkemizde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören ve ekibi tarafından uzun süren çalışmalar sonucu üretilmeyi başardı.

 

 

TÜRKİYE EKONOMİSİNE CİDDİ BİR ETKİSİ OLACAKTIR

Araştırmalarını sadece laboratuvar ortamında kısıtlı kalarak yapmadıklarını belirten Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar konuşmasının devamında şunları aktardı: “Aynı zamanda teknoloji transferi ile de sektöre transfer etmeye çalışıyoruz. HPLC kolonu dediğimiz sarf malzeme, dünyada ilaç ve gıda sanayisinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bizim hocalarımız bu malzemeyi Türkiye’de üretmeyi başardılar. İnşallah yakın zamanda sektöre yaygın olarak sevk edilmeye başlanacak. Buradaki en önemli nokta yurt dışında 0.5 gramı 500 dolar ile bin 200 dolar arasında değişen bu ürünü biz Gebze Teknik Üniversitesinin içerisinde ürettik ve şu anda sektörde kullanılmaya hazır durumda. Biz bunu ham maddeden başlayarak, sorbent sentezine kadar burada üretiyoruz. Bunların iki tane önemli özelliği var. Birincisi; kritik bir malzeme olması. Bu sayede kritik bağımlılığı ortadan kaldırıyoruz. İkincisi ise ülkeye sağlamış olduğu ekonomik katma değerdir. Birçok sektörde aşıda, ilaçta, çevrede, gıda araştırmalarında kullanılacak. Büyük ölçekte baktığımızda Türkiye ekonomisine çok ciddi bir etkisi olacaktır. Sadece ilaç sektöründe değil, diğer sektörlerde de benzer sentezlerin oluşturup, Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 

 

 

COVİD-19 DÖNEMİNDE TEDARİK SIKINTILARI OLDU

HPLC ve üretim sürecine değinen Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, “Kromatografi denince aklımıza ilk gelen kişi 1903 yılında bunu derslerinde ilk defa söyleyen Mikhail Semyonovic Tsvet adlı bir Rus bilim insanıdır. Bu tarihten yaklaşık 66 yıl sonra University of Houston tarafından düzenlenen bir kongrede Las Vegas’ta ilk defa tanışıyoruz HPLC ile. O günden bu güne HPLC teknolojisi dünya üzerinde kendine inanılmaz şeklide yer buldu. Özellikle analitik kimyacılar başta olmak üzere bu alana çok ilgi göstermeye başladılar. Bizim için bu teknopark sahasında 2021 başlamış olduğumuz bir çalışma. Biz esasen profesyonel olarak 28 yıldan beri analitik kimya uygulamalarında, HPLC uygulamalarını hayatımızda yaşıyorduk. Çalışma arkadaşlarımızla bir karar verdik ve dedik ki; ‘Biz bu ürünü neden Türkiye’de üretmeyelim?’ Zaman zaman bu ürünün tedarik sıkıntılarında karşı karşıya kaldığımız durumlar oldu. Özellikle Covid-19 döneminde ciddi şekilde tedarik sıkıntıları olduğunu” aktardı.

Rektör Gören hedeflerini şu şekilde dile getirdi: Biz diyoruz ki ‘hepimiz bir yola çıktık o yolda 1000 kilometrelik mesafeyi aşmak istiyoruz. Herkes bu yolda bir adım atacak, bu adımlar arka arkaya gelerek o mesafeyi tamamlayacağız diye düşünüyoruz. Anadolu topraklarından güç almaktadır”

FİYATINDAN ÇOK, BULUNABİLİR OLMASI ÖNEMLİ

Ürünün fiyatından çok bulunabilir olmasının kıymetli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, “Hem fiyatı düşünmek gerekiyor, hem kolonları çok hızlı bulabilmek gerekiyor. Bizim fiyatlarımız şu anda sektörün fiyatlarının çok çok altında. Aşağıda olmasının sebebi kalitesinin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Biz üretmiş olduğumuz her bir kolon için uluslararası geçerliliği olan sertifikalarımızı da hazırlıyoruz. Alan kişi bunları görmüş oluyor. Aynı zamanda İlaç endüstrisinin endüstriyel sorbent çözümleri için de yeni ürün ve üretimlerinde çözüm ortağı olamaya başladık, olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar