Trump:"Saldırıyı İran yaptı! Umman Boğazı kapanmayacak"

Trump:"Saldırıyı İran yaptı! Umman Boğazı kapanmayacak"
Umman Denizi’nde patlayan 2 petrol tankeri ile ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trump ilk kez konuştu. Trump, patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu.

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yakın Fox News haber kanalına verdiği röportajda İran'a sert mesajlar verdi.

Umman Körfezi'nde dün iki tankerde gerçekleşen patlamadan İran'ı sorumlu tutan ABD lideri, "Saldırıyı İran yaptı" dedi.

İran'ın nasıl durdurulacağı sorusuna 'Göreceğiz' yanıtını veren ABD Başkanı, ayrıca Umman Boğazı'nın kapanmayacağını ancak kapanırsa da bunun uzun süreli olmayacağını söyledi.

ABD ordusu ise, İran Devrim Muhafızlarını, Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan Japonya'ya ait bir petrol tankerinden patlamamış bir mayını sökmeye çalışırken gösterdiğini öne sürdüğü bir video yayımladı. ABD, saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu ancak Tahran yönetimi bu suçlamayı reddetti. Dünkü olayda Norveç'e ait petrol tankeri de hasar gördü.

Bir ay önce de Birleşik Arap Emirlikleri açıklarındaki 4 petrol tankeri, düzenlenen saldırılarda hasar görmüştü. Washington, bu patlamalardan da İran'ı sorumlu tutmuş, ancak bu iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt sunmamıştı. İran, bu suçlamayı da reddetmişti.

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu dünkü saldırılar konusunda ABD'nin dile getirdiği suçlamalara şu yanıtı verdi:

'BU TEMELSİZ İDDİALARI KESİN BİR ŞEKİLDE REDDEDİYORUZ'

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Twitter'da paylaştığı mesajında ABD'nin suçlamalarını ülkesine yönelik "sabotaj diplomasisi" ve "ekonomik terörü gizleme çabalarının" bir parçası olarak niteledi.

POMPEO: ARKASINDA İRAN VAR

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Umman Körfezi'ndeki tanker saldırısının arkasında İran'ın olduğunu iddia etti.
Sabah saatlerinde Umman Denizi’nde patlayan 2 petrol tankeri hakkında açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, patlamalardan Tahran yönetimini sorumlu tuttu. Petrol fiyatlarında yüzde 3’lük bir fiyat artışına yol açan patlamaları değerlendiren Pompeo, “ABD’nin Umman Denizi’nde meydana gelen saldırılar hakkındaki değerlendirmesi, bu saldırıların arkasında İran İslam Cumhuriyeti olduğu yönündedir” ifadelerini kullandı.

Pompeo, ABD’nin bu değerlendirmeyi istihbarat bilgileri, kullanılan silahlar, saldırının gerçekleşmesi için gereken operasyon bilgisinin seviyesi gibi pek çok noktaya dayandırarak öne sürdüğünü belirten Pompeo, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşınacağını kaydetti.

İRAN'DAN AÇIKLAMA: YANGIN OLABİLİR

İran Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise patlamaların tüm boyutlarıyla incelendiği belirtildi.

Açıklamada, tankerlerin sıvı gaz taşıdığının tahmin edildiği ve "güvenilir olmayan ilk bilgilere göre patlamanın gemilerin güvertesinde çıkan yangından kaynaklı olduğu" aktarıldı.

Patlama haberinin ulaşmasının ardından bölgeye denizden ve havadan kurtarma ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.

Olay yerinin İran kıyılarına uzak olmasından dolayı yabancı bir geminin İran kurtarma ekiplerinden önce tankerlere ulaştığı ve tahliye edilen mürettebatı İran ekiplerine teslim ettiği bilgisi verilen açıklamada, İran'ın Cask Limanı'na nakledilen denizcilerin uyruklarının araştırıldığı ifade edildi.

BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait dört ticari kargo gemisi, 12 Mayıs'ta sabotaja uğramıştı.

Bundan İran’ı sorumlu tutan ABD, gözdağı vermek için bölgede F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar yapmıştı. Saldırıdan İran’ın sorumlu olduğuna dair bir kanıt bulunmazken, Tahran da iddiaları reddetmiş ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu. 

NE OLMUŞTU?

Umman Körfezi'nde dün sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını duyurmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar