Trump: ABD ASEAN merkezi rolüne uyumlu

Trump: ABD ASEAN merkezi rolüne uyumlu
ABD Başkanı Trump, "ABD bölgesel bir forum olarak ASEAN merkezi rolüne tamamen uyumludur." dedi.

'ABD ASEAN merkezi rolüne uyumlu'

ABD Başkanı Donald Trump, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Liderler Zirvesi için bulunduğu Filipinler’de 5. ABD-ASEAN toplantısına katıldı.

Filipinler’in başkenti Manila’daki Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Trump, ASEAN ile ABD arasındaki ilişkilerin 40 yıllık geçmişi bulunduğunu belirterek, katkısı bulunan üye devletlerin liderlerine teşekkür etti.

Trump, "ASEAN'ı, Güney-Doğu Asya ve daha geniş Indo-Pasifik bölgesinde barışı, refahı ve istikrarı 50 yıl boyunca teşvik ettikleri için tebrik etmek istiyorum." dedi.

"Beraber çalışmak için buradayım"

350 milyon Amerikalının dostluk ve ortaklık mesajını vermek için konuştuğunu ifade eden Trump, "Barışı ilerletmek, güvenliği artırmak ve sizinle birlikte çalışarak gerçekte özgür ve açık olan ve gurur duyduğumuz egemen uluslara sahip olduğumuz ve herkesin gelişmesini istediği bir Indo-Pasifik bölgesi elde etmek amacıyla beraber çalışmak için buradayım." dedi.

Trump, dün gece birliğin 50. yıl gala yemeğinde şarkı söyleyen ASEAN 2018 Dönem Başkanı ve Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi tebrik etti.

ASEAN'ın 50 yıl boyunca bölge ve dünyanın karşı karşıya kaldığı kritik meselelerde önemli bir görev üstlendiğini dile getiren ABD Başkanı Trump, "Hint Pasifik'teki bir yere sahip olan tüm ulusların ortak sorunlarını dinleyip, öğrenip ve sonra stratejik diyalog ile onlar için çözümler üretebildiğimiz bir forum oluşturdunuz. ABD bölgesel bir forum olarak ASEAN merkezi rolüne tamamen uyumludur. Bu diplomatik ortaklık, Amerikan halklarının ve tüm Hint Pasifik uluslarının güvenliğini ve refah seviyesini arttırıyor." şeklinde konuştu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar