Teröristlerden temizlenen buzul göllerinde festival

Teröristlerden temizlenen buzul göllerinde festival
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla terörden arındırılan 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağlarında bulunan Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen "1. Doğa Sporları Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

Buzul göllerinde festival

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla terörden arındırılan Cilo Dağları'ndaki Sat Buzul Göllerinde düzenlenen "1. Doğa Sporları Festivali" çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Güvenlik güçlerince özellikle son zamanlarda yürütülen başarılı operasyonlarla terörden temizlenen yayla ve doğal güzelliklerin bulunduğu alanlar, uzun aradan sonra ziyaretçilere açıldı.

Havaların ısınmasıyla Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (CİSAD) tarafından 29 Haziran-1 Temmuz'da 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağı'ndaki Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldu.

Yerli ve yabancı 100'ü aşkın doğasever ve sporcunun katıldığı festivalde trekking, yamaç paraşütü, kano, yüzme ve dağ bisikleti gibi etkinlikler yer alırken katılımcılara festival süresince yöresel yemekler ikram edildi.

Akşam saatlerinde yakılan kamp ateşi etrafında toplanan kampçılar, ay ışığı altında gitar ve kaval eşliğinde şarkı söyledi, eğlendi ve halay çekti.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri de festival alanında hazır bulundu.

"TERÖR NEDENİYLE UZUN SÜRE KAPALIYDI"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cilo Sat Dağları tırmanışının 2018 yılı programlarında olduğunu ve festival kapsamında bu tırmanışı da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Festivale Türkiye'nin dört bir yanından dağcı ve sporcunun katıldığını belirten Başar, şöyle devam etti:

"Özellikle bu bölge dağcılar için çok önemli. Yabancı dağcıların da gözdesi arasında. Uzun süredir çıkış yapılmıyordu. Bundan 15-20 yıl önce resmi çıkışlar yapılmıştı.Yine münferit dağcılarımız tırmanış yapıyor bu bölgede. Maalesef terör nedeniyle uzun süre kapalıydı. Zirve tırmanışını başarıyla gerçekleştirdik. Sanırım bu güzel tırmanıştan sonra bu güzel ortamdan sonra gelecekte de tırmanışların sayısı artacak. Burada herşey çok güzel, herhangi bir sıkıntı yok, güvenlik ile ilgili bir sorun da yaşamadık."

Başar, federasyon olarak bölgeye ciddi ağırlık verdiklerini, 2019 eğitim faaliyetlerini Hakkari'de artıracaklarını dile getirdi.

Bölgede dağcılığın bütün branşlarının yapılabildiğini ifade eden Başar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bölgede 4 binin üzerinden birçok zirve bulunmakta. 4 bin metre yüksekliği de Avrupa'da çok bulamıyorsunuz. Çoğu dağcılar için çok önemli bir yükseklik. O yüzden bir cazibe noktası. Bu cazibe noktasını biz hem spor adına hem de turizm adına iyi değerlendirmeliyiz. Şu anda inşallah temellerini attık. Federasyon olarak inşallah artık sürekli burada olacağız. Elimizden geleni yapıyoruz. Bölgeye de ciddi bir talep var ve bu da güzel bir şey."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar