TCMB bankalara yazı gönderdi

TCMB bankalara yazı gönderdi
Merkez Bankası, dolar kuruna karşı TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırmak amacıyla mayıs ayında attığı adımın devamını getirdi.

TCMB BANKALARA YAZI GÖNDERDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara TÜFE''ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 15''ten yüzde 30''a çıkarıldığına dair yazı gönderdi. Gerekçe ise TL''nin ağırlığını artırmak. Merkez Bankası''ndan banka genel müdürlüklerine gönderilen yazıyla, 24 Haziran tarihi itibariyle TÜFE''ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 15''den yüzde 30''a çıkarılması kararlaştırıldı.

Merkez Bankası, TÜFE''ye endeksli tahvillerde teminat oranını artırarak, bankaları sabit getirili Devlet İç Borçlanma Senetleri''ne (DİBS) yönlendiriyor. Bu adımla, Hazine''nin yükünün hafifletilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Merkez Bankası''ndan bankalara giden yazıya göre, 24 Haziran itibariyle yapılacak değişiklikler şöyle:

-TL İşlemleri ve Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı''nda yer alan teminat çeşitleri ve iskonto oranlarında değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda TÜFE''ye endeksli kıymetlerin iskonto oranı yüzde 15''ten yüzde 30''a çıkartıldı,


-Tüm swap işlemleri için uygulanan teminat blokajının minimum %45''inin (önceki oran yüzde 30''du) DİBS sepetinden oluşmasına karar verildi,

-Hazine''nin yurt içinde altın ve yabancı para cinsi geçerli iskonto oranları uygulanarak sadece teminat olarak kabulüne kadar verildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar