TCMB açıkladı: Kısa vadeli dış borç rekor kırdı

TCMB açıkladı: Kısa vadeli dış borç rekor kırdı
Kısa vadeli dış borçta rekor seviye görüldü. Ocak ayının sonuna dek vadesine 1 sene ya da daha az süre kalmış olan dış borçlar incelendiğinde, kısa vadeli dış borç stoku 219,9 milyar dolar seviyesinde görüldü. Böylece Ekim ayında kısa vadeli dış borçta bir rekor kırılmış oldu.

TCMB tarafından kısa vadeli borç istatistikleri açıklandı. 2023 yılı Ekim dönemine ait kısa vadeli dış borç istatistikleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından duyurulmasının ardından merak edildi.

Söz konusu verilere göre, kısa vadeli dış borç stoku 2023 Ekim ayı sonu itibarıyla bir önceki senenin sonuna oranla %14,5 artış gösterdi ve toplamda 170,7 milyar dolar seviyesine kadar geldi.

BANKALAR KAYNAKLI KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU 65,7 MİLYAR DOLARA GELDİ

Ayrıca bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %5,5 artış gösterdi ve 65,7 milyar dolara geldi. Diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise %9,5 artış göstererek 59,2 milyar dolara kadar geldi.

Bunun yanı sıra bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler %16,8 artışla 12,5 milyar dolara çıktı. Ayrıca banka dışında yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı %7,5 azaldı ve 20 milyar dolara kadar inmiş oldu.

YURT DIŞI YERLEŞİK BANKALARIN MEVDUATI %10,1 ARTIŞ GÖSTERDİ

Yine açıklamaya göre yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı ise %10,1 arttı ve 18,5 milyar dolar olmuş oldu. Yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları ise geçtiğimiz sene sonuna oranla %11,7 yükseldi ve 14,7 milyar dolara çıkmış oldu.


Ayrıca özel sektörün kısa vadeli dış borcu 92,2 milyar dolar olarak açıklandı. Yine kamu sektörünün kısa vadeli borcu da %13,3 artış gösterdi ve 32,7 milyar dolar oldu. Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu da incelendiğinde bu oran %50,8’i dolar, %23,1’i euro, yüzde 9,7’si TL ve yüzde 16,4’ü diğer döviz cinslerinden olduğu görüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar