Tayland'da 12 milli deniz parkı kapatıldı!

Tayland'da 12 milli deniz parkı kapatıldı!
Tayland hükümeti, denizlerdeki mercan resiflerindeki ağarmayla ilgili hızla artan bir endişe nedeniyle 12 milli deniz parkının ziyaretçilere kapatıldığını duyurdu.

Tayland'da yapılan sualtı araştırmalarının sonuçlarına göre, Nisan ayında başlayan ve hızla yayılan mercan ağarması nedeniyle yetkililer harekete geçti. Tayland Milli Parklar, Yaban Hayatı ve Bitki Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Mu Koh Chang, Khao Laem Ya, Khao Sam Roi Yod, Hat Wanakorn, Mu Koh Chumphon, Hat Khanom, Mu Koh Thalay Tai, Mu Koh Surin, Sirinat, Ao Phang Nga, Than Bok Koranee, Hat Nopparat Thara, Koh Lanta ve turistik Phi Phi Adası, Mu Koh Samed ve Mu Koh Chang olmak üzere 12 milli deniz parkının mercan resiflerinde daha fazla bozulmayı önlemek ve iyileşme sağlamak için bir sonraki duyuruya kadar ziyarete kapatıldığı bildirildi.

aw200979-06.jpg

Tayland Başbakan Yardımcısı ve Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Patcharawat Wongsuwan yaptığı açıklamada, mercan ağarmasının Güney Asya'da son yıllarda sıcaklık artışına yol açan El Nino hava olayından kaynaklandığını ifade etti. Bakan Patcharawat, Tayland Körfezi'ndeki resiflerin yüzde 50'sinde ağarma görüldüğünü paylaşırken, Nisan ayında başlayan ağarmanın Temmuz ayına kadar devam etmesinin beklendiğini belirtti. Patcharawat, konumlarına göre bazı mercan sistemlerinin diğerlerinden daha fazla etkileneceğini kaydetti.

aw200979-08.jpg

Uzmanlar, ülkede Mayıs ayında başlaması beklenen yağış sezonuyla birlikte deniz suyu sıcaklığının düşeceğini ve buna bağlı olarak mercanlardaki ağarmanın duracağını düşünüyor.

aw200979-10.jpg

Mercan ağarması, strese giren mercanlara renklerini veren ve onların besin kaynakları olan algleri dışarı atmasıyla meydana geliyor; bu durumun uzun sürmesi mercanların ölümüne yol açabiliyor. Mercan ağarmasına yüksek deniz suyu sıcaklığı, petrol sızıntısı ve mercan üzerinde tortu birikmesi gibi faktörler yol açıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar