Tarihi borsa binası küle döndü: 400 yıllık binada korkunç yangın

Tarihi borsa binası küle döndü: 400 yıllık binada korkunç yangın
Danimarka'nın başkenti Kopenhag, tarih ve kültür açısından zengin bir mirasa sahipken, bugün tarihi bir kayıp yaşadı. 17. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası, sabah saatlerinde çıkan bir yangın sonucu alevlere teslim oldu.

Başkentteki 17. yüzyıldan kalma bu tarihi yapı, Kopenhag'ın önemli turistik merkezlerinden biri olan ve içerisinde birçok değerli sanat eserine ev sahipliği yapıyordu. Binanın alevler içinde kalmasının ardından çevredeki halk, içeride bulunan tarihi tabloları kurtarmak için çaba harcadı.

Yangın, Paris'teki Notre-Dame Katedrali'nde yaşanan trajik yangına benzetildi. Bölge sakinlerinden Henrik Grage, borsa binasının yangınına ilişkin olarak, "Bu bizim Notre-Dame’ımız" ifadelerini kullandı.

Christiansborg Sarayı'nın yanında yer alan tarihi borsa binası, bugün çıkan bir yangında küle dönüştü. 1625 yılında tamamlanan bu binada, Danimarka Ticaret Odası'nın genel merkezi ve birçok değerli sanat eseri bulunuyordu.

aw183323-02.jpg

Danimarka Kültür Bakanı Jakon Engel-Schmidt, yangının ülkenin 400 yıllık geçmişine büyük bir darbe vurduğunu ifade etti ve olay yerinden geçenlerin sanat eserlerini kurtarmak için yardım etmelerinin dokunaklı olduğunu söyledi.

Yangının etkisi sadece borsa binasıyla sınırlı kalmadı. Parlamentoya ait ek bir bina ve Maliye Bakanlığı'nın da bulunduğu cadde gibi birçok bina tahliye edildi. Polis, yangın bölgesine girişi kapatarak güvenliği sağladı.

aw183323-05.jpg

Slotsholmen bölgesinde yer alan bu tarihi yapı, Danimarka Kralı Christian IV tarafından inşa ettirilmişti ve Hollanda Rönesans tarzında tasarlanmıştı. Kopenhag'ı büyük bir ticaret merkezi haline getirmek amacıyla yapılan bu bina, şimdiye kadar yaşanan yangınla birlikte, şehrin ve ülkenin tarihinde derin bir iz bırakmış oldu.

Bu trajik olay, Danimarka'nın kültürel mirasına büyük bir zarar verirken, yetkililer ve halk, kaybolan tarihi değerleri yeniden inşa etmek ve korumak için bir araya gelmeye hazırlanıyor.

aw183323-10.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar