Taksim Atatürk Kitaplığında Yâdımıza Düşenler etkinliği

Taksim Atatürk Kitaplığında Yâdımıza Düşenler etkinliği
Her ay Taksim Atatürk Kitaplığında yapılan Yâdımıza Düşenler etkinliği devam ediyor. Ahmet Özdemir’in hazırlayıp sunduğu programda Türk Sanat Müziği sanatçıları Gülşah Sönmez ve Erman Ertan duygu dolu anlar yaşattılar.

Sebla Didem Korday / Günboyu 

İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın koordine ettiği ve her ay Taksim Atatürk Kitaplığında yapılan Yâdımıza Düşenler etkinliği devam ediyor. Ahmet Özdemir’in hazırlayıp sunduğu programda, bu ay Lemi Atlı, Orhan Veli Kanık, Ümit Yaşar Oğuzcan ve Muazzez Tahsin Berkand anıldı. İTÜ Türk Sanat Müziği Devlet Konservatuarı’nın öğretim görevlisi sanatçılarından Gülşah Sönmez ve aynı konservatuardan kanun sanatçısı Erman Ertan’ın ses ve sazlarıyla anılan sanatçıların eserlerinden örnekler sundular. Konuk sanatçılar etkinliğin sonunda Atatürk’ün sevdiği şarkılardan da örnekler okudular.

LEMİ ATLI

İlk anılan sanatçı, Türk sanat müziğimizin alçak gönüllü bestekârı Lemi Atlı oldu. Sinevizyon eşliğinde Hâlid Lemi Atlı’nın hayatı ve sanatı anlatıldı.

Lemi Atlı’nın 500 civarında şarkısı notaya alınmadığı için unutulup gitti. 168’i günümüze geldi. Kırkı günümüzde çalınıp okunuyor. 25 Kasım 1945’te hayata gözlerini yumdu. Türk musikisi, klasik ekolün en son ve en sevilen bir sanatkârını kaybetmişti.

Gülşah Sönmez’in okuduğu şarkılardan biri, “Hastayım yalnızım seni yanımda / Sanıp da bahtiyar ölmek isterim...” mısralarıyla başlıyordu. Lemi Atlı son günlerinde ve hastalığında, aşkına, saygıyla karşılık veren vefakâr sanatkâr, Mualla Gökçay’a duygularını bu hicaz şarkıyla anlatmıştı. Bu bestenin şairi Rıza Tevfik de şiirini hasta yatağında yazmıştı.

ORHAN VELİ VE ÜMİT YAŞAR

Zaman tünelinin Kasım ayında kaybettiğimiz iki şairi; Ümit Yaşar Oğuzcan ile Orhan Veli Kanık programın ikinci bölümünde görsellerle anıldı. Şairlerimizin şiirlerinden örnekler sunuldu. Kendi sesleri dinletildi. Gülşah Sönmez ve Erman Ertan güftesi bu şairlerimize ait olan şarkılardan örnekler sundular.

Ahmet Özdemir’in anlatısına göre, Garip şiir akımının kurucularından olan Orhan Veli 14 Kasım 1950’de yolda giderken bir çukura baş üstü düştü. Kurtarılamadı. Aramızdan ayrıldı.

Şiirlerinden yapılan seçmeler İngilizce, Fransızca, Rusça, Yunanca gibi çeşitli dillere çevrildi.

4 Kasım 1984’te İstanbul’da hayatını kaybeden Ümit Yaşar Oğuzcan, 1973’de büyük oğlu Vedat’ın ölümünden sonra ’ölüm’temasına daha çok eğildi. Bazı şiirleri çağdaş sanat müziğinin popüler bestecileri tarafından bestelendi. En duyarlı ve yoğun aşk şiirlerinin yazarıydı.

MUAZZEZ TANSİN BERKAND

“Yâdımıza düşenlerin son bölümünde, halka okumayı sevdiren hanım yazarlarımızdan Muazzez Tahsin Berkand anlatıldı. Hayatından söz edilirken, romanları hatırlatıldı. Bu romanlardan çekilen filmlerden sahneler gösterildi.

Tahsin, Türk edebiyatının popüler roman türünün en önde gelenlerinden adı simgeleşmiş bir romancıydı. Berkand, popüler Türk romanı ve sineması açısından önemli bir yere sahipti. Eserleri, şimdiye kadar Yeşilçam kültürü olarak algılandığı için Türk edebiyat tarihinde ikinci plana atıldı. Oysa o, romanlarını kolay okunan, hoş bir olay örgüsüne sahip ve sade akıcı bir dilde yazmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar