Sosyal medyadaki kütletme videolarına dikkat! İnmeye yol açıyor

Sosyal medyadaki kütletme videolarına dikkat! İnmeye yol açıyor
Son yıllarda internette çok izlenen arasında olan kütletme videoları ile ilgili uzmanlar uyarıyor. Boyun kütletmenin insan sağlığı açısından büyük riskler taşıdığı söyleniyor.

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) ve Türk Girişimsel Radyoloji 19. Yıllık Toplantısı Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Koray Akkan, son dönemde yaygın olarak uygulanan boyun kütletme tedavisinin inmeye yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Akkan, yüksekten suya atlayan kişilerde de boynun çarpmasından kaynaklı damar içi yırtılmaların gözlendiğini belirterek, bu tür hareketlerin oldukça tehlikeli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Akkan, birçok kişiyi yakından ilgilendiren inme rahatsızlığına yönelik açıklamalarda bulunarak, inmenin ani beyin fonksiyon kaybı olarak tanımlanmadığını ifade etti. İnmenin hemorajik ve iskemik olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabileceğini dile getiren Akkan, hastalarda bilinç kaybıyla birlikte acil servise başvurunun yapıldığını belirtti.

İnmeye yol açan dış etkenlerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkan, bu etkenler arasında ileri yaş, ailevi damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, yüksek kolesterol ve tansiyon gibi durumların yer aldığını ifade etti. Ayrıca, boyun kütletme tedavisi gibi bazı uygulamaların da bu riski artırabileceğine dikkat çekti.

Akkan, inme tedavisinde zamanın kritik olduğunu vurgulayarak, doğru müdahalenin ön beyin dolaşımında 6 saat, arka beyin dolaşımında ise 8 saat içinde yapılması gerektiğini belirtti. İnme belirtilerini tanımlayarak, halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Akkan, bu belirtilerin görülmesi durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Akkan, inme tedavisinde girişimsel radyolojik yöntemlerin önemine dikkat çekti ve hastaların bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar