Sosis tüketimi bağırsak kanseri riskini yüzde 40 artırıyor

Sosis tüketimi bağırsak kanseri riskini yüzde 40 artırıyor
Prof. Dr. Uğur Coşkun, kolorektal kanserle ilgili olarak yapılan bir çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Coşkun, mart ayında gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kolorektal kansere dikkat çekildiğini belirtti. Batı tarzı beslenme alışkanlıklarının bağırsak kanseri riskini artırdığını vurgulayan Coşkun, özellikle kırmızı et, sosis ve salam gibi işlenmiş gıdaların aşırı tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.

Coşkun, Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarına da değindi. Bu çalışmada, fazla miktarda kırmızı et ve işlenmiş gıdalar tüketenlerde bağırsak kanseri riskinin arttığına dikkat çekildiğini belirten Coşkun, çalışmada 29 bin 482 bağırsak kanseri vakası ve 39 bin 635 kontrol vakası incelendiğini açıkladı. Sonuçlara göre, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde bağırsak kanseri riskinin yüzde 30, sosis gibi işlenmiş gıdaları fazla tüketenlerde ise yüzde 40'tan fazla olduğu tespit edildi.

Bu çalışmanın detaylı genomik analizi, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiden sorumlu olan HAS2 ve SMAD7 genlerini işaret etti. Ayrıca, bu genlerin varlığının, bağırsak kanseri riskini daha da artırdığı gözlendi. Coşkun, bu çalışmanın, fazla miktarda kırmızı et ve işlenmiş gıdaların bazı insanlarda neden bağırsak kanseri riskini artırdığını anlamada önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu bulguların gelecekte, hangi kişilerin bu gıdaları daha güvenli bir şekilde tüketebileceğini belirlemede yardımcı olabileceğini de ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar