Son dakika... Yargıtay'dan flaş Can Atalay kararı

Son dakika... Yargıtay'dan flaş Can Atalay kararı
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay için Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ikinci ihlal kararının hukuki bağlayıcılığının olmadığına ve bu karara uyulmamasına hükmetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Şerafettin Can Atalay'a yönelik Anayasa Mahkemesi'nin ikinci ihlal kararının hukuki bağlayıcılığının olmadığına karar verdi.

Sabah gazetesinden İlker Turak'ın haberine göre, Daire, Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilir bir kararın mevcut olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nin kararına itiraz etti ve bu karara uymama kararı aldı.

Daire, söz konusu kararı juristokratik bir tutum olarak değerlendirdi.

JÜRİSTOKRAKRASİ NEDİR?

Jüristokrasi, yargıçların egemenliği veya yargıçlar tarafından yönetilen bir sistemdir. Bu sistem, demokrasinin zıttı olarak yargıçların oligarşik bir yapı oluşturmasını ve kritik bir anlam taşır.

Bu düzen, toplumun iradesi ne olursa olsun, en üst düzey yargı organlarında bulunan kişilerin siyasi görüşlerinin dışında kanun yapılmasını engeller veya bu tür kanunların yürürlüğünü durdurur.

Olgunlaşmamış veya oturmamış demokrasilerde sıkça görülen jüristokraside, yargı organlarının liderleri kendi yorum ve içtihatlarını öne çıkararak ülkenin yönetimini şekillendiren yasaları oluşturur. Jüristokrasi, halka karşı sorumlu değildir ve siyaseten bağımsız değildir.

Bu tür bir sistem, yargının siyasallaşması sonucu ortaya çıkar. Yüksek yargı makamlarında bulunan siyasi ideolojinin farklı düşüncelere sahip yargıçların, yasal yeterliliklerine rağmen o makamlara atanmasını engellemesiyle meydana gelir.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar