Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur için hazırlanıyor

Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur için hazırlanıyor
Bugün, Orta Avrupa ülkesi Slovakya'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu gerçekleştirildi ve sonuçlar belirlendi. İlk turun galibi, muhalif aday Ivan Korcok oldu. Ancak, seçimin ikinci tura kaldığı bildirildi.

Slovakya İstatistik Ofisi'nin açıkladığı sonuçlara göre, oyların yüzde 99'unun sayılmasıyla birlikte, muhalefet tarafından desteklenen eski Dışişleri Bakanı Ivan Korcok yüzde 42 oy alarak ilk turun galibi oldu. Başbakan Robert Fico'nun desteklediği Slovakya Ulusal Konseyi Başkanı Peter Pellegrini ise yüzde 37 oy aldı. Bu sonuçlarla, en yüksek oyu alan iki cumhurbaşkanı adayı, 6 Nisan'da yapılacak ikinci turda tekrar karşı karşıya gelecekler.

m8qeekj5-gv-x-sk-y-x-bn-wug.webp

İvan Korcok, Batı ve AB yanlısı bir siyasetçi olarak biliniyor. Daha önce Slovakya'nın ABD ve Almanya büyükelçiliklerinde görev yapan Korcok, halkın Slovak hükümetinden memnun olmadığını ve iktidar partisinin seçmenlerinden oy almayı beklediğini belirtti.

kapak-025338.webp

İkinci turda Korcok'un rakibi olacak olan Peter Pellegrini ise sol eğilimli parti Hlas'ın lideri olarak biliniyor. Başbakan Fico liderliğindeki iktidar koalisyonunda yer alan Hlas partisinin lideri Pellegrini, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunun ülkenin dış politika rotasını değiştirmeyeceğini vurguladı ve Slovakya'nın AB ve NATO'ya bağlı kalacağını ifade etti.

Seçimde üçüncü sırayı alan eski Yüksek Mahkeme Başkanı Stefan Harabin ise yüzde 11 oy aldı. Oy kullanma sürecinde herhangi bir büyük çaplı olay yaşanmadı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar