Sivas'ın gözbebeği bayram sofralarında yerini aldı

Sivas'ın gözbebeği  bayram sofralarında yerini aldı
Bayramın gelmesiyle birlikte Sivas'ın özgün tatlısı kalburabastı da sofralardaki yerini aldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram sofralarını süsleyen kalburabastı yöresel tatlı severler tarafından büyük beğeni topluyor.

Sivas'a özgü bir lezzet olan kalburabastı, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Özellikle bayram günlerinde evlerde yapılan ve misafirlerle paylaşılan bu tatlı, geleneksel lezzetlerin yaşatılmasına da katkı sağlıyor. Bayramın tatlı ve bereket dolu sofralarında yerini alan kalburabastı, yöresel kalbur ile yapılarak Sivas'ın kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.

334.jpg

Kalburabastı hakkında bilgi veren Dilek Yağmur, tatlıya hurma tatlısı da denildiğini ifade ederek, yapılış sürecini detaylı bir şekilde anlattı. Tereyağı, sıvı yağ, ve biraz margarinle hazırlanan hamurun, ceviz ile harmanlanarak fırında pişirildiğini belirtti. Özellikle tuzlu tereyağı kullanmanın lezzeti artırdığını ve hazırlanan hamurun içine aroma katmak için cevizi bıçakla keserek eklediğini vurguladı. Ayrıca, kalburabastının pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

aw180387-02.jpg

Eski Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit ise hurma tatlısının, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile gelen misafirlerin en çok tercih ettiği tatlılar arasında olduğunu söyledi. Eskiden su ve yoğurt yerine kül tozu eklenerek yapılan bu tatlıya, meşe kömürünün külünün suya karıştırılarak eklenmesinin hem aroma hem de yumuşaklık sağladığını belirtti. Bu geleneksel tatlıyı köylerde sıkça yapıldığını ve bayramlarda daha çok tercih edildiğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar