Sistemi değiştirmek zorundayız

Sistemi değiştirmek zorundayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin içinden geçtiği dönemde güçlü bir yönetime ihtiyacı var. Terörle mücadelemizi neticeye ulaştırabilmemiz, 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için sistemi değiştirmek zorundayız" dedi.

Sistemi değiştirmek zorundayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış törenine katıldı.

Gaziantep'e en son DEAŞ terör örgütünün canlı bomba saldırısının ardından, taziye için 28 Ağustos'ta geldiğini anımsatan Erdoğan, tüm terör eylemlerinde ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır, gazilere de şifa diledi. 

"Bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen her şehidimiz bu toprakların vatanımız olduğunun tescili olan birer tapu senedidir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Gaziantep tarihinin her döneminde, ülkesi ve millet için, istiklali ve istikbali için ileri atılmaktan çekinmemiş bir şehirdir. Burası 1919'da bölgeyi işgale gelen düşman kuvvetlerine, Antep'i, Kilis'i, Maraş'ı dar eden, Karayılanların, Şahinbeylerin, 14 yaşında annesini korurken alçakça katledilen şehit Kamillerin şehridir. Antep savunmasında 6 bin 300 kardeşimiz şehit olmuştur. Bu şehir 'gazilik' unvanını öyle ulufe olarak almamıştır. Kanıyla, canıyla, yüreğiyle sonuna kadar hak etmiştir." 

Erdoğan, şu görüşlere yer verdi: 

"Her kim ki bu ülkede farklı kökende insanlar bir arada yaşayamaz diyorsa, gelsin Gaziantep'e baksın. Türkmen'iyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, daha pek çok etnik gruptan insanıyla tüm Antepliler tek yürek, tek yumruk işte burada. Her kim ki bu ülkede, farklı mezheplerden, meşreplerden insanlar bir arada yaşayamaz diyorsa, gelsin eyvallah Gaziantep'e baksın. Sünni'siyle, Alevi'siyle her mezhepten, her meşrepten insanıyla tüm Antep işte bu meydanda. Her kim ki bu ülkede başka yerlerden gelen insanlar gönül hoşluğuyla karşılanmıyor, iyi misafir edilmiyor diyorsa gelsin Gaziantep'e baksın. Suriyelisiyle, Iraklısıyla, Afganlısıyla diğer bölgelerden gelen insanlarıyla Antep işte burada. Türkiye'nin 80 vilayetinden gelen herkesi bağrında barındıran, aş veren, iş veren Antep bu kadirşinaslığının bereketini görür." 

"Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı 16 Nisan olacak"

Bir Gaziantep türküsündeki "Gafil, gezme şaşkın, bir gün ölürsün / Dünya kadar malın olsa ne fayda / Söyleyen dillerin söylemez olur / Bülbül gibi dilin olsa ne fayda" dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller, ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar. Şimdi, burada sizlere anayasa değişikliğiyle ilgili yeni yönetim sistemine olduğunu ana hatlarıyla, özet olarak anlatmak istiyorum. Şayet, hala kafasında soru işaretleri olanlar varsa, bunları dinledikten sonra inanıyorum ki tercihi kesinleşecektir. 

Her şeyden önce Türkiye'de CHP'nin dediği gibi rejim değişmiyor. Yürütme ortadan kakmıyor, Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı inşallah 16 Nisan olacak. Demokrasiyi zayıflatmak şöyle dursun, güçlendiriyoruz. Nasıl mı? Ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçme yetkisini, tüm aracıları çıkartıp doğrudan millette veriyoruz. Bunun için yeni sistemin adı cumhurbaşkanı sistemi veya cumhurbaşkanı hükümet sistemidir. Millet, yetki ve sorumluluğu kime verdiğini bilecek ki, gerektiğinde gelsin yakasına yapışsın."

"Bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı olma imkanı yok"

Mevcut sistemde cumhurbaşkanının "vatana ihanet" dışında yargılanabilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Şimdi hem meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla meclisin bilgi edinme ve denetleme yetkisi güçlendiriliyor. Hem de cumhurbaşkanının yaptığı tüm işlerden dolayı yargılanabilmesinin yolu açılıyor. 

Cumhurbaşkanı ve Meclis'ten hangisi isterse seçimleri birlikte yapabilir. Yani cumhurbaşkanı seçimlere gidebilir mi? Gider, gider ama seçime gittiği zaman kendisi de ne yapar? Onun da süresi dolar, o da yeniden seçilmek durumundadır. Hem milletvekili seçimi hem cumhurbaşkanlığı seçimi aynı anda yapılır. Öyle bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı olma imkanı da yok. En fazla iki dönem yani 10 yıl görev yapabiliyor. Değişimin, yenilenmenin önünü tıkamaya kimsenin hakkı yok."

Sıkıyönetim uygulamasının da kaldırılacağını dile getiren Erdoğan, bunun yerine gerektiğinde olağanüstü hal imkanı getirileceğini belirtti.

"Bazıları 'Çocuklarla bu iş olur mu?' diyor. Olur olur bal gibi olur"

Erdoğan, Türkiye'de o dönemde nüfusun düşük olmasına rağmen milletvekili sayısının 600 olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Şu anda nüfus 80 milyon ve milletvekili de tek kamaralı olarak 600 oluyor. Hayırlı olsun. Anayasa değişikliğinde yargıyla ilgili de reform mahiyetinde düzenlemeler var. Her şeyden önce yargının bağımsızlığı, tarafsızlığıyla güçlendiriliyor. Böylece, geçmişte yargıyı yıpratan tartışmaların önüne geçilmesini hedefliyoruz. Disiplin dışındaki askeri mahkemeler kapatılarak yargıdaki çift başlılık da sona erdiriliyor. HSYK, yürütme ve yasamanın da katkısıyla, çoğulcu, geniş tabanlı işleyişini güçlendirecek yeni bir yapıya kavuşturuluyor." 

16 Nisan'ın gençlerin günü olacağını ve gençlere siyasetin önünün açılacağını vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde: 

"Bazıları, 'Çocuklarla bu iş olur mu?' diyor. Olur, olur, bal gibi olur. Gence, 16 Nisan'da yeni bir reform, yeni bir gün doğacak. 18 yaşındaki gence seçme hakkını veriyorsun da seçilmeyi neden vermiyorsun? Zor olan seçmektir, seçilmek kolaydır. Bir zamanlar bir siyasetçi, genel başkan, 'Taksim Meydanı'na dört ayaklı merkep koysam seçtiririm.' diyordu. Niye? Çünkü onların mantığında seçilmek kolaydı, seçmek zordu. Şimdi biz diyoruz ki hayır, 18 seçme ve seçilme yaşı olacak. Batı'da oluyor da bizde neden olmasın. Dünyada bugün 57 ülkede 18 yaş, seçme ve seçilme yaşıdır. Benim dedem Fatih, 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açtı mı? Onun torunları da bunu yapar mı?"

Erdoğan Gaziantep Valiliğini ziyaret etti

Gaziantep Valiliğinde Vali Ali Yerlikaya tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan, tören mangasını selamladı. 

Valilik şeref defterini imzalayan Erdoğan'a, Vali Yerlikaya günün anısına çini tabak hediye etti. 

Gaziantep Spor yöneticileri ve futbolcularını burada kabul eden Erdoğan, Şahinbey Belediyesi tarafından Umre'ye gönderilen kız öğrencilerle de görüştü. 

Valilik çıkışında ise kendisini bekleyen öğrencilerin taleplerini geri çevirmeyen Erdoğan, öğrencilerle fotoğraf çektirdi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üzerinde Fetullahçı Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmedildiği sedef işlemeli tabloyu Erdoğan'a hediye etti. Şahin'in hediye ettiği tabloda, Osmanlı arması, Cumhurbaşkanlığı forsu, tek devlet, tek bayrak, tek vatan ibaresi ve ay yıldız işlemesi ile "Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır." sözü bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep temaslarını tamamlayarak, helikopterle Adıyaman'a geçti. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar