Sınırın sıfır noktasında çiftçilerin mesaisi başladı

Sınırın sıfır noktasında çiftçilerin mesaisi başladı
Türkiye'nin sınır kentlerinden biri olan ve tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan Kilis'te, kuraklık riski etkili olan yağışlarla birlikte azaldı. Bu durum, çiftçilerin yüzlerini güldürdü ve yüksek verim beklentileriyle birlikte yoğun çalışma dönemi başladı.

Kilisli çiftçiler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin temel geçim kaynaklarından biri olan tarımla meşgul olmanın mevsimine girdi. Yoğun yağışlarla geçen kış mevsiminin ardından, çiftçiler tarlalarını hazırlamak ve ekinleri ekme zamanı geldiğinde hiç vakit kaybetmeden harekete geçti.

Toprağı işlemek için tarlalarına giden çiftçiler, mibzere yükledikleri tohum ve gübreyi traktörlere yükleyip sabahın erken saatlerinde tarlalarına doğru yola çıktı. Tarlalarda yoğun mesai harcayan çiftçiler, tohum ve gübreleri toprağa serperek yeni sezon için hazırlıklara başladı.

"BU SENE ÇİFTÇİLER ÇOK HEYECANLI"

Sınırın sıfır noktası Kilis'te 150 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapılmakta olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Hava şartlarını geçen seneye göre kıyaslarsak bu yıl yağışlar beklediğimizin üzerinde ve çiftçilerimizin yüzleri gülüyor. Kilisli çiftçiler bu sene hem heyecanlı hem daha da ümitli çünkü dört gözle beklenen yağışlar yağdı ve yağmaya da devam ediyor. Kuraklığın ardından 4 günlük yağacak olan yağmurlar hububat tarlalarına da yağdı ve çiftçilerimiz de hummalı bir şekilde tarlalarına gelerek üst gübrelerini atıyorlar. Geçen sene buğday ve arpa üretiminde rekolte çok düşüktü ama bu yıl yağan yağış miktarları iyi olduğu için çiftçilerimiz hem mutlu hem heyecanlı hem de rekolte beklentimiz çok yüksek" dedi.

"BU YIL HEDEFİMİZ 700 KİLOGRAM"

Havaların kurak gitmesinden dolayı rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Çiftçi Uğur Demir, "Geçen sene havalar çok sıcaktı ve yağışlar da hemen hemen hiç olmamıştı. Bu yıl ise erken gelen yağmur bizi çok sevindirdi. Biz çiftçiler hemen tarlaların yolunu tuttuk ve yağışlı geçen kışın ardından tarlalara gübre atma mesaimiz de başladı. Bu yıl biz çiftçiler çok sevinçliyiz çünkü herhangi bir olumsuz olay olmazsa 400 ile 450 kilogram verim aldığımız alandan bu yıl 600 ile 700 arasında geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar