Sık sık ağrı kesici kullananlar dikkat! O hastalık kapıda bekliyor

Sık sık ağrı kesici kullananlar dikkat! O hastalık kapıda bekliyor
Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Nefroloji Bölümünde görevli Uzm. Dr. Özlem Yayar, sigara kullanımı ve aşırı ağrı kesici ilaçların böbrek hastalıkları riskini artırdığını vurguladı.

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yapılan Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, önemli uyarılarda bulundu.

Merkezefendi Devlet Hastanesi'nden yapılan özet, kronik böbrek bakımının küresel ölçekte artarak ciddi bir sağlık problemine dönüştüğüne dikkat çekildi. Uzman Dr. Özlem Yayar, “Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik problemler kronik böbrek hastalıkları en yaygın nedenlerdir. Sigara kullanımı ve aşırı ağrı kesici ilaç kullanımı da böbrek hastalığının riskini artırabilir” dedi.

9090.jpg

Kronik böbrek hastalığının şeklinin gösterilmesinden dikdörtgenine dikkat eden Yayar, “Risk altında tutulabilecek düzenli sağlık taramalarından tutulması ve basit kan, kalp testleriyle böbrek fonksiyonlarını kontrol etmesi önemlidir. Kronik böbrek hastalığı erken teşhis edilmeyen ileri aşamaya ulaşabilir, bu da diyaliz ve böbrek nakli tedavisi gerektirebilir” diye ekledi.

aw165682-01.jpg

Nefroloji Uzmanı Dr. Özlem Yayar, kronik hastalık olan veya böbreklerin risk altında korunacağı işlevi korumak için özen göstermeleri gerektiğini belirterek, “Böbrek sağlık için gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalı ve böbrek kapasitesi hekim tarafından düzenli olarak izlenmelidir. Ayrıca su tüketimine dikkat edilmesi ve özellikle sıcak iklimlerde yeterli miktarda su içilmelidir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar