SGK'dan seçim öncesi müjde: SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C'liler dikkat

SGK'dan seçim öncesi müjde: SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C'liler dikkat
Hem emekli hem de çalışan milyonlar için çeşitli kampanyalar düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son olarak çalışan kadınları rahatlatan bir açıklama yaptı. Kurum, doğum yapmış olan sigortalı annelere, doğum borçlanması ile geçici iş göremezlik ödeneği sağlarken, emzirme ödeneğini de hesaplarına yatırıyor

SGK'DAN SEÇİM ÖNCESİ MÜJDE GELDİ: SSK VE BAĞ-KUR'LULAR DİKKAT

Seçim yaklaşması ile birlikte sosyal yardımların düğmesine basılırken, bu karardan son yararlanan ise çalışan kadınlar ve yeni anneler oldu.

Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a''lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b''li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türüdür. Kamu görevlisi olan sigortalılara ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup ekstra bir emzirme ödeneği ödenmez.

PEKİ NEDİR BU EMZİRME ÖDENEĞİ?

Emzirme ödeneği sigortalı bir annenin doğum yapması halinde ya da sigortalı erkeğin sigortasız eşinin doğum yapması halinde verilen ödenektir. Bunun yanında hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir.

ÖDENEĞİN ŞARTLARI NELERDİR?

SGK üzerinden emzirme ödeneği alabilmek için gereken şartlar, kurumun resmi sitesinde şu şekilde açıklanmıştır: 

Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,

Doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması şartlar arasındadır.

Buna ek olarak; 

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılar, sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

PEKİ EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR?

2019 yılında verilen emzirme ödeneği 180 TL,

2020 yılında verilen emzirme ödeneği 202 TL,

2021 yılında verilen emzirme ödeneği 232 TL iken,

2022 yılında verilen emzirme ödeneği 316 TL olarak belirlenmiştir.

NASIL ALINIR?

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan bir sigortalının, kuruma talep dilekçesi verme şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği, sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna göre, otomatik olarak hesaplara yatmaktadır. Ödemeler, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar