Selçuk Geçer altın için tarih verdi: ''Rekor yükseliş başlıyor''

Selçuk Geçer altın için tarih verdi: ''Rekor yükseliş başlıyor''
Ekonomi ve dolar yorumları ile tanınan Selçuk Geçer, bu kez altın yatırımcılarına seslendi. Geçer, yaşanan son gelişmelerin ardından emtia piyasalarındaki dalgalanmalara dikkat çekerken, yakın gelecekte yükselecek altın için önemli tarihlerin altını çizdi.

Sinan Şahin / Günboyu

ABD''den gelen ekonomik verilerin ardından kendisi için çizilen direnç noktalarını teker teker kıran ons altın, yatırımcısının yüzünü güldürürken, birikimini altın olarak muhafaza etmeyi düşünen vatandaşlar da alım yapıp yapmama noktasında ikilemde kalmış durumda. 

"YAŞANANLAR RÜZGARDI, ASIL FIRTINA ŞİMDİ GELİYOR"

Altın almak için tereddütleri olan vatandaşlara seslenen ekonomist Selçuk Geçer, mevcut noktanın zirve ile alakası olmadığını hatırlatarak, "Gerçek yükselişler şimdi başlıyor, altın için alım fırsatı henüz bitmedi" ifadelerini kullandı. 

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından başlatılan faiz artırım furyası 2022 yılı boyunca sürerken, altın artan faizler karşısında baskılanmış ve beklenen patlamayı yaşayamamıştı. Bu yıla da üst üste faiz artırım kararları ile girilmesinin ardından emtiaların geleceğine yönelik karamsar bir yaklaşım oluşmuştu. Ancak öncelikle ABD''de patlak veren bankacılık krizi ve Silikon Vadisi Bankası''nın iflas etmesiyle birlikte birkaç bankanın daha battığını açıklaması ile zirve yapan xauusd paritesi, FED toplantılarında yaşanan görüşmelerle ilgili tutanakların da paylaşılmasıyla birlikte önlenemez bir yükselişe geçti.

Yayınlanan tutanaklara ve uluslararası finans kuruluşlarının raporlarına göre FED, yaklaşık iki yıldır ''faiz yükseltme'' pozisyonunu gelecek ay itibariyle terk etmeye hazırlanıyor. Bankaların iflas etmesinin ardından gerçekleştirilen 21-22 Mart tarihli toplantılara yönelik yayınlanan belgelerde, FED yöneticilerinin uzun bir aradan sonra ilk kez faiz artırımı yapmamayı ciddi şekilde tartıştığı kayıtlara geçti. 

Buna karşın toplantıdan 25 baz puanlık artış kararı çıkarken, yapılan tartışmalar nedeniyle piyasalar mayıs ayında son kez 25 puanlık bir faiz artırım kararının çıkmasını beklemeye başladı. Yaz aylarından 2024 yılının başlarına kadar yeni bir faiz artırımı beklenmezken, bu periyotta altın için rekor bir yükseliş yaşanması beklenmekte. 

"ALTINDAN DAHA ÇOK KAZANDIRAN OLMAYACAK"

Ons için geçtiğimiz hafta 2032 dolar sınırı görülmüş ve bu yükseliş, son 13 ayda ulaşılan en yüksek zirve olarak kayıtlara geçmişti. Ekonomist Selçuk Geçer, yaşananların yalnızca fırtınanın ayak sesleri olduğunu belirtirken, piyasaların faiz artırımı gelmeyeceğine yönelik kesin bir pozisyon almasıyla birlikte altında hızlı bir yükseliş trendinin başlamasının an meselesi olduğunu belirtti. 

Türkiye''de yatırımını gram, çeyrek ya da cumhuriyet altını olarak muhafaza eden ve ya bankalarda altın hesabı bulunan vatandaşlara seslenen Geçer, tüm paritelerin onsa bağlı olması nedeniyle, dolar kurunda da muhtemel bir artışın geleceğini hatırlatarak, "Altın uluslararası piyasalarda tüm yatırım araçlarına karşı değer kazandığı gibi, Türk lirasının da aşağı yönlü seyir etmesi nedeniyle çift başlı bir yükseliş yaşanacak" ifadelerini kullandı. 

Şu anda birikimini bozdurmayı düşünenlerin gelecekte çok pişman olacağını iddia eden Geçer, yatırım tavsiyesi vermediğini vurgularken, uzun soluklu yatırımda 2023 için emtialardan daha karlı bir seçeneğin olmadığını söyledi.

Türkiye''de ekonomik verilerin 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden çıkacak sonuca göre 180 derece değişiklik gösterebileceğini belirten ünlü ekonomist, mevcut iktidarın kazanması halinde benzer politikaların sürdürülebileceğini hatırlatarak, dolar kurunun yıl sonunda 35-40 liraları görebileceğini iddia etti. 

Geçer, seçimleri Millet İttifakı''nın kazanması halinde ise Türkiye''ye yeniden yönelecek yabancı yatırımcı nedeniyle Türk ekonomisinin bölgesinde yeni bir cazibe merkezi olacağını iddia ederken, "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" maddeleri uygulanması halinde Türkiye''deki istisnasız tüm ekonomik verilerde büyük bir iyileşme olacaktır" dedi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar