Seçimlerden önce dolar almak doğru mu?

Seçimlerden önce dolar almak doğru mu?
Seçim sonrası dolar ne olacak diye merak edenlerin bir bölümü ekonomistlerin analizlerini takip ederken dolar alma yönünde hareket ediyor. Peki bu doğru mu? 14 Mayıs'ın ardından nasıl bir ekonomik tablo ortaya çıkacak?

Selahattin Demirel / Günboyu

Türkiye, yaklaşan seçimlere kilitlenmişken vatandaş da harcama yaparken daha dikkatli davranmaya başladı. Özellikle altın ve dolar üzerinden fiyat yükselişi bekleyenler artık planlarını seçim sonrasına ertelemiş durumda. Peki bu strateji ne kadar doğru?

Dolar kuru şu anda 19.25 TL seviyesinde, gram altın ise 1243 TL karşılığına gelirken ev, araba almak isteyen ya da değerli bir eşyayı alışveriş listelerinde bulunduranlar bu isteklerini 14 Mayıs sonrasına ertelemiş görünüyor.

Gerek yerli ekonomistler gerek uluslararası piyasa kuruluşlarından alınan analizler doğrultusunda 14 Mayıs sonrası dolarda ciddi bir artış bekleyenler seçim sonrası için dolar almaya başladı. Yapılacak alışverişler de bu sebeple ileriye alınarak yatırımlar dolara yöneldi. Bunun ne kadar doğru olduğu ise seçimlerin tamamlanması ile netlik kazanacak.

SEÇİM SONRASI DOLAR NE OLACAK?

14 Mayıs seçimlerinden hangi sonuç çıkarsa çıksın dolar için artış konusunda bir algı içerisinde bulunan vatandaş, tedirginlik içinde dolara eğilim göstermeye başladı. 

İktidar değiştiği takdirde Merkez Bankası''nın bağımsız olma ihtimali yükselirken politika faizinde artışa gidileceği ancak bunun hemen doları düşürmeyeceği öne sürüldü. 

Konu hakkında farklı seçim senaryoları geliştiren ekonomistler, kısa vadede Türk ekonomisi için olumlu bir tablo çizmedi. Ortaya çıkan durum ise vatandaşı piyasa konusunda tedirginliğe iterek harcamalarda kısıtlamaya itti.

VATANDAŞ DOLAR MI ALIYOR?

Yapılan ekonomi yorumlarında doların seçimin ardından yükseliş göstereceği hatta 30-40 lira seviyelerini zorlayacağı gibi öngörüler nedeniyle vatandaşların birikimlerini dolara doğru yöneltmesinin doğru olup olmadığı seçim sonrası ortaya çıkan tablo sonucunda belli olacak gibi görülüyor.

PİYASADA SEÇİM DURGUNLUĞU

Ticaretle uğraşanların çoğunun piyasada bir seçim durgunluğundan bahsettiği biliniyor. Duruma seçimlere kadar tahammül etmek zorunda olduklarını belirten esnaf seçim sonrası ise ortaya belirsiz bir görüntünün çıkmasından endişe ediyor. 

Pek çok esnaf yorumunda vatandaşın dolara yöneldiği ve temel ihtiyaçları dışında bir şey almaktan çekindiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar