Samsun'da bir hazine: İki asırlık su değirmeni hala faaliyette

Samsun'da bir hazine: İki asırlık su değirmeni hala faaliyette
Samsun'un Tekkeköy ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırçökek Mahallesi'nde, yıllara meydan okuyan 200 yıllık su değirmeni ayakta duruyor. Gelişen teknolojinin gölgesinde bile çalışmaya devam eden bu değirmen, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

Gebi Deresi'nin çağlayan sularıyla dönen bu tarihi çarklar, eskiden olduğu gibi tahılın öğütülmesi için hala faal durumda. Değirmenin işletmecisi olan 60 yaşındaki Adil Çağlayan, geçmişin hatıralarını yaşatan bu mirasa sahip çıkmaktan mutluluk duyuyor. Onun için bu iş, bir aile geleneği ve tarihi bir mirasın devamı niteliğinde.
ğerini korumak için bu eski değirmeni tercih ettiklerini belirtiyorlar.

08-2024-00-mart-20240501-2-63651766-100372148.jpg

Çağlayan, dedesi ve babasından kalan bu işi severek sürdürdüğünü dile getirirken, "Bitmesin bu iş diye buradayım. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Bu tarihi eseri korumak ve gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Çevre köylüler buraya gelip mısır ve buğdaylarını öğütüyor. Eskiden yoğun bir talep vardı, ancak son 10-15 yılda gelenlerin sayısı azaldı" diye konuştu.

08-2024-00-mart-20240501-2-63651766-100372149.jpg

Ancak, tarihi yapıların korunması giderek zorlaşıyor. Çağlayan, eskiden birçok taş ustasının bulunduğunu ancak günümüzde değirmen taşlarını değiştirecek bir ustaya rastlamanın zor olduğunu belirtti. Bu da geçmişin izlerini günümüze taşıyan bu tarihi yapıların bakımının ve korunmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Değirmende mısırını öğüten Aslan Çakır ise eşinin su değirmeninde öğütülen undan yaptığı ekmek ve kızarttığı balıkla, eskilere olan özlemlerini dile getiriyor. Geleneksel yöntemlerle işlenen unun lezzetini ve değerini korumak için bu eski değirmeni tercih ettiklerini belirtiyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar