Sağlığı tehdit ediyor! İnternetten satılan lens ve güneş gözlükleri...

Sağlığı tehdit ediyor! İnternetten satılan lens ve güneş gözlükleri...
Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, internet üzerinden satılan lenslerin ve gözlüklerin kalite kontrolünden geçmediğini ve vatandaşın sağlığıı tehdit ettiğini belirtti.

Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, internette bazı platformlarda son kullanım tarihi geçmiş ,kontak lenslerin ve kalite kontrolü yapılmamış güneş gözlüklerinin satıldığını belirterek sağlığı tehdit ettiğini vurguladı. 

ONLİNE SATIŞ DURDURULMALI

Ayaz, "Doktor kontrolünden sonra reçete ile satışı zorunlu olan kontak lenslerin online satışının durdurulması gerekiyor" ifadesini kullandı. 

Ayaz, toplumda göz sağlığının ihmal edildiğini, gerek kamu gerekse özel kuruluşlar tarafından göz taramalarının düzenli olarak yapılmadığına değinerek, "Gelişmiş ülkelerde gözlük kullanma oranı yüzde 55 civarında iken Türkiye'de bu oran yüzde 18 düzeyinde" dedi.

Ayaz açıklamasının devamında, halkın göz sağlığı ve taramaları konusunda yeterli bilgisinin bulunmadığını, bu konuda daha yoğun bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiğini dile getirdi.
2004'te yayımlanan 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun'un ardından 24 Mayıs 2019'da yayımlanan "Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği" ile birliğin kamu kurumu niteliğinde bir oda yapısını kazandığını aktaran Ayaz, düzenlemelerin vatandaşların göz sağlığı açısından daha nitelikli, ekonomik ve güvenilir ürünlere ulaşabilmesine imkan sağlayacağını söyledi. 

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELİ

Ayaz, lensler konusunda da toplumun daha iyi bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göz içine uygulanan, doktor kontrolünden sonra reçete ile satışı zorunlu olan kontak lenslerin online satış kanallarında satışının durdurulması gerekiyor. Bu kanallarda son kullanım tarihi geçmiş ürünlerin fiyat rekabeti açısından bir avantaj sağlayıcı faktör olarak kullanıldığını görüyoruz. Yetkisiz, denetlemesi mümkün olmayan bir platformlarda bu satışların durdurulması vatandaşlarımızın göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor" dedi. 
Ayaz, reçeteye tabi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme sisteminde yer alan numaralı gözlük cam ve çerçevelerinin optisyenlik müesseseleri dışında yetkisiz kişiler tarafından satışı yönetmelik kapsamındaki düzenlemelerin önleneceğini de açıkladı. Ayaz, "Biz de halkımızın göz sağlığının önemi açısından her yıl doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğine yönelik bilinçlendirici kamu spotları hazırlayacağız, sosyal sorumluluk projelerine hız vereceğiz" ifadesini kullandı. 

İNTERNET SATIŞLARINDA BÜYÜK TEHLİKE

Ayaz,  güneş gözlüklerinin internetten satışında da problemler olduğunu söyleyerek, kalite kontrolü yapılmamış güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından çok büyük tehlike arz ettini de vurguladı. Ayaz, "Bu gözlüklerin yetkisiz kişiler tarafından internetteki platformlarda satışının önüne geçilmesi gerekiyor. Vatandaşların bu tip ürünlere rağbet etmeleri ileride göz sağlıkları açısından büyük sorunları da beraberinde getirebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamasının sonunda, sağlıksız gözlüklerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, konu ile ilgili olarak çalışmalar yapacaklarını da duyurdu. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar