Safran çiçeğinin faydaları nelerdir?

Safran çiçeğinin faydaları nelerdir?
Dünyanın en pahalı çiçeği olan ve mucize olarak nitelendirilen safran çiçeğinin faydaları oldukça merak ediliyor. Alternatif tıpta yıllardır kullanılan safran çiçeğinin faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Dünyanın en pahalı ancak bir o kadar da şifalı çiçeği safranın sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır. Kurutularak tüketilen bu bitki, yüzyıllardır alternatif tıpta önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı döneminde kadınlar tarafından güzellik amaçlı kullanılan bu bitkiye aynı zamanda "kraliçe çiçeği" denilmektedir. Safran, süsengiller ailesine aittir ve diğer çiçeklerden farklı olarak sonbaharda açar. Soğanlı bir cins olan safran, kurutularak baharat olarak kullanılır.

Aynı zamanda mor yaprakları, gıda boyası ve tatlandırıcı olarak da tüketilebilir. İspanya'da başlayan safran çiçeği üretimi, Fransa, İtalya, İran ve Türkiye'de de gerçekleştirilmektedir. Ancak safranın asıl anavatanı Güneybatı Asya topraklarıdır. Yaz aylarında toprak altında büyüyen bitki, sonbaharda toprak üstüne doğru çıkar. İçeriğindeki boya verici maddeler nedeniyle safranın üretimi büyük bir öneme sahiptir. Yağışlar arttıkça toprak altından çıkma sayısı da artar. Safran, uçucu yağ içerdiği için geleneksel tedavi yöntemlerinde güçlü bir doğal çiçek olarak kullanılır.

SAFRAN ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kanserle Mücadele: Tüketilen besinler, çevresel etki ve sağlıksız yaşam tarzı kanser riskini artırabilir. Ancak safran çiçeği içerdiği antikanserojen maddelerle bağışıklıktaki antikorları artırarak hücrelerin mutasyona uğramasını engeller. Aynı zamanda sinir sistemini güçlendirir.
  • Kilo Kontrolü: Safran çiçeğini düzenli tüketen kişilerin kilo verdikleri gözlemlenmiştir. Safra kesesindeki antioksidan maddeler, vücudu yağlanmaya neden olan bakterilerden arındırarak obeziteyi engeller.
  • Stres Azaltma ve İştah Açma: Bazı besinlerin ve duygu durumlarının neden olduğu sinir hastalıklarına iyi gelir. Günde bir bardak safran çayı içmek hem iştahı açar hem de stresi azaltır.
  • Karaciğer Sağlığı: Karaciğerdeki yağlanmayı tedavi eder ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Safran çiçeği, karaciğer kaynaklı sivilce ve akne gibi problemleri azaltabilir. Örneğin, safran çiçeğini, sarımsağı ve zeytin yağını karıştırarak cilde uygulamak, yağlanmayı engeller ve gözenekleri sıkılaştırır.
  • Göz Sağlığı: Yaş ilerledikçe gözümüzdeki sarı nokta zayıflar, bu da görme bozukluklarına neden olabilir. Ancak haftada bir kez düzenli tüketilen safran çayı, göz rahatsızlıkları riskini azaltabilir.
  • Damar Sağlığı: Karaciğeri temizlediği gibi kandaki zararlı hücreleri temizleyerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Safran çiçeği, kalp kaslarını kuvvetlendirerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar