Resmi açıklama geldi: 48 gün içinde başvuru yapmayanın bankadaki bütün parası sıfırlanacak!

Resmi açıklama geldi: 48 gün içinde başvuru yapmayanın bankadaki bütün parası sıfırlanacak!
Banka hesabındaki bakiyeyi uzun zamandır kullanmayan müşteriler tüm varlıklarını kaybedebilir. Yapılan uyarıya göre, yayınlanan zamanaşımı listesinde adı bulunan müşterilerin, ilgili bankaya en geç 15 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapmaması halinde tüm mevduatları TMSF'ye aktarılacak.

Gülsüm Hülya Sundu / Günboyu

Türkiye''de her yıl milyonlarca dolar değerindeki Türk lirası, banka hesaplarında pasif durumda bekletildiği için hesaplardan transfer ediliyor.

Binlerce banka müşterisi, hesaplarında para olmadığına emin olmasına karşın, fark etmedikleri bir yerden ödeme almış ya da mevcut bakiyelerinin varlığını unutmuş olduklarından dolayı son başvuru tarihine kadar işlem yapmadıkları için, otomatik olarak tüm bakiyelerinin Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu''na (TMSF) devredilmesine müsaade etmiş oluyorlar.

160 yıllık tarihiyle Türkiye''nin en fazla müşteriye sahip bankası olan Ziraat Bankası, yayınladığı listede zamanaşımı tehlikesi altında bulunan hesapların sahiplerini kamuoyu ile paylaşırken, bu listede adı bulunan vatandaşların 15 Haziran 2023 mesai bitimine kadar başvuruda bulunmamaları halinde hesaplarındaki mevduatı tamamen kaybedeceklerini açıkladı.

Geçtiğimiz yıllarda son başvuru tarihinin ardından hesabında para olduğunu fark eden vatandaşlar, başvuru yapmalarına karşın TMSF''ye aktarılan bakiyelerini geri alamamışlardı. Bu nedenle 48 gün içerisinde yapılmayan başvuruların, sonraki bir tarihte telafisi olmayacağından ötürü yetkililer, listede isimleri olup olmadıklarını kontrol etmeleri husunda vatandaşlara çağrıda bulunurken, bunu yapmayan kişilerinse mutlak suretle internet ya da mobil şube yardımı ile banka hesaplarını gözden geçirmesini tavsiye etti.

Bankalarda atıl durumda bekletilen, uzun yıllar boyunca hiçbir işlem gerçekleştirilmediği için pasif bakiyelerini kaybeden müşterilere yönelik Ziraat Bankası A.Ş. tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir."

01.11.2006 tarih ve 26333 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in 8. maddesi gereğince bankaların, zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacakların listesini şubat ayının başından itibaren kendi internet sitelerinde dört ay müddetle ilan etmesi gerekmektedir.

Zaman aşımına uğrayan hesaplar listesinde bilgileri yer alan müşterilerimizin en geç 15 Haziran 2023 tarihi mesai saati bitimine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye geçerli kimlik belgeleri ile başvurmamaları halinde, zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet, hak ve alacakları yasa gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecektir.

2023 Yılı İçerisinde Zamanaşımına Uğrayacak Mevduat Hesapları ve Emanetler sorgulamasını yapmak isteyenler, Ziraat Bankası internet sitesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Uzun süredir banka ile bir işlem yapmamış ve bu sebeple mobil ya da internet şubeye erişimi olmayan, fiziksel olarak bankanın herhangi bir kartını bulundurmayan müşterilerin, listede isimlerini görmeleri halinde en yakın Ziraat Bankası şubesine başvuru yapmaları gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar