Ramazan’da doğru beslenme ile kilo almayın

Ramazan’da doğru beslenme ile kilo almayın
Ramazan ayında uzun süren açlık sürecine rağmen yanlış beslenme alışkanlıklarının kilo artışına neden olabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, "Karbonhidrat ağırlıklı hamur işlerinin tüketilmesi, daha fazla susama ve açlık hissi yaratabilir" dedi.

Oruç tutmanın beslenme alışkanlıklarını değiştirdiği bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, özellikle sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Geniş iftar sofralarının kilo artışına yol açabileceğini belirten Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, Ramazan ayında kilo kontrolü sağlamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Gün içinde alınan öğün sayısının azalmasına rağmen kilo artışlarının yaşanabileceğini dile getiren Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, bunun sebebini hazırlanan geniş iftar sofralarına bağladı. Kilo alımını engellemek adına dikkat edilmesi gerekenler hakkında önerilerde bulunan Öten, "İftara doğru aç karnına hazırlanan sofraların büyüklüğü nedeniyle bu ayda kilo artışları yaşanabilir. Ayrıca, gün içinde acıkmamak için aşırı yemek tüketimi de kilo alımını tetikleyebilir. Bu durumu önlemek için, fazla miktarda hamur işi ve şekerli tatlılar yerine düzenli aralıklarla tüketilmelidir. Ne kadar fazla hamur işi tüketilirse, aslında daha fazla açlık hissi ve susama hissi yaratır" diye konuştu.

"ÇORBADAN SONRA ARA VERİLMELİ"

Oruç tutmanın fayda sağlayabilmesi için öğünlerin dengeli oluşturulması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, iftarda daha az yemek tüketmek için sofrada muhakkak başlangıç olarak çorba bulunması gerektiğini belirtti. İftara başlarken çok sıcak ya da çok soğuk yiyeceklerin mide rahatsızlığına neden olabileceğine dikkat çeken Öten, iftarı açarken ılık su veya çorba ile başlanabileceğini ekledi. Yemeğe, katı yiyecekler yerine çorba ile başlanmasını öneren Öten, çorbadan sonra en azından 3-4 dakika ara verilmesinin faydalı olacağını tavsiye etti. Öten, "İftar öğününü belirlerken kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tabakta yarısında yeşillik; geri kalan kısmında ise yarısında et, baklagiller ve diğer yarısında da tahıl, bulgur gibi ürünlere yer verilebilir. Ancak burada önemli olan çorbadan sonra biraz ara verilmesidir. Böylelikle ani tansiyon, şeker yükselmeleri ve midede şişkinliğin önüne geçilmiş olur" dedi.

İftardan hemen sonra içilen çayın demir eksikliğine yol açabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Öten, çayın iftardan 1-1,5 saat sonra; tatlıların ise iftardan 2 saat sonra, yatmadan 2 saat önce tüketilmesinin doğru olacağını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar