Ramazan ayında ‘dil’ temizliğinin önemi: Ağız kokusuna çözüm

Ramazan ayında ‘dil’ temizliğinin önemi: Ağız kokusuna çözüm
Dt. Çağatay Yazıcı, dilin yüzeyinde biriken gıda artıklarının ağız kokusu oluşumunda kritik bir rol oynadığına işaret ederek, "İftar ve sahur sonrasında en az 3 dakika boyunca diş fırçalamak, ardından diş ipi kullanmak ve son olarak dil yüzeyini temizlemek, ağız kokusu problemini büyük ölçüde azaltacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Ramazan ayında oruç tutanların karşılaştığı temel sorunlardan birinin ağız kokusu olduğunu ve bu durumun hem sağlık hem de sosyal ilişkiler açısından zorluklar doğurabileceğini belirten Liv Hospital Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nden Dt. Çağatay Yazıcı, dil temizliği ve ağız bakımı konusunda bilgi verdi.

Dt. Yazıcı, ağız kokusunun birçok farklı sebebi olabileceğini vurgulayarak, "Beslenme alışkanlıkları, diş fırçalama sıklığı ve kalitesi, diş ipi kullanımı gibi basit gibi görünen faktörler ağız kokusu oluşumunda büyük öneme sahiptir. Ancak dil temizliğinin de göz ardı edilmemesi gereken bir unsur olduğunu unutmamak gerekir. Dil yüzeyinde biriken gıda artıkları, ağız kokusu oluşumunda önemli bir faktördür. Bu yüzden iftar ve sahur sonrasında en az 3 dakika boyunca diş fırçalamak, ardından diş ipi kullanmak ve son olarak dil temizliği yapmak, ağız kokusu problemini büyük ölçüde azaltacaktır" dedi.

Dt. Çağatay Yazıcı, yanlış ve yetersiz ağız bakımının diş çürüklerine yol açabileceğine dikkat çekerek, "Ramazan ayında günde 16 saat boyunca oruçlu olduğumuz için, normalde ağzımızı koruyan tükürük salgısından belli ölçüde yoksun kalıyoruz. Gün boyunca sıvı alamadığımız için tükürük miktarı ve kalitesi azalıyor. Bu durum ağız florasının bozulmasına ve diş çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle ramazanda ağız ve diş sağlığına özellikle dikkat etmek önemlidir. Bol sıvı tüketimi ve düzenli ağız bakımıyla bu sağlık sorunlarının önüne geçilebilir" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar