Radyoterapist yetiştirilmeli

Radyoterapist  yetiştirilmeli
Dünyada en fazla kanser hastası bulunan Türkiye’de radyoterapiste duyulan ihtiyaçla iligili sorularımızı İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoterapi Programı Başkanı Öğr. Gör. Zeynep Duygu Tiryakioğlu’na yönelttik.

Sebla Didem Korday / Günboyu

Kanser hastalarının çoğalması sağlık sektöründe de bir çok gereksinime ihtiyacı aynı oranda arttırıyor. İlaçlar, çeşitli tedavi yöntemleri, ve sağlık personeli gibi arz-talep ilişkisinde hızla artış gösteren kanser sürkülasyonunda en çok radyoterapist uzmanına ihtiyaç duyuluyor.

Bu konuda sorularımızı; İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoterapi Programı Başkanı Öğr. Gör. Zeynep Duygu Tiryakioğlu’na yönelttik.Tiryakioğlu, kanserin görülme sıklığı artış gösterirken temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapinin de buna paralel olarak önem kazandığına vurgu yapıtı.

ÖÖ Radyoterapistin kanser

tedavisindeki önemi nedir?

Tüm dünyada kanserin görülme sıklığı artış gösterirken temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapi ve bu alanda çalışacak nitelikli sağlık personeli giderek önem kazanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda birçok sağlık programında olduğu gibi Radyoterapi Programı’nda da kanser hastalıklarının tedavisinde onkoloji uzmanı doktorunun yardımcısı olarak çalışacak uzman sağlık personeli yetiştirerek bu ihtiyacı karşılıyor.

Temel kanser tedavilerinden biri olan radyoterapinin, hastalığın görülme sıklığının artmasıyla beraber daha da önem kazanıyor.

yeterli bilgi ve tecrübeye

sahip eleman ihtiyacı var

Öğr. Gör. Tiryakioğlu, radyasyon onkolojisindeki gelişmelere bağlı olarak kullanılan cihazların sürekli gelişirken bu cihazlardaki gelişmelere hakim, konuyla ilgili yeterli bilgi ve tecrübeye sahip eleman ihtiyacının da giderek arttığını söylüyor.

Radyoterapi Programı eğitimi alan öğrencilere radyasyon fiziği, kanser gelişimi ve onkoloji alanında temel bilgilere sahip olmalarını sağlayacak derslerin yanı sıra tedavinin planlanmasından tedavinin gerçekleştirilmesine kadar olan tüm aşamaları kapsayan mesleki dersler ile yoğun bir eğitim programı uygulandığı bilgisini paylaşıyor.

laboratuvar ortamında pratik imkanı

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde radyoterapi okuyan öğrencilerin mesleki derslerde edindikleri teorik bilgileri laboratuvar ortamında pekiştirdiklerini kaydeden Öğr. Gör. Tiryakioğlu, “Radyoterapi öğrencileri, okulumuzda bulunan kapsamlı radyoterapi laboratuvarında uygulamalar ile teorik bilgileri pekiştirme şansına sahipler.

ÖÖ Radyoterapist olacak adaylar öğrenme sürecini nasıl geçiyorlar?

Laboratuvarımızda bulunan 3 yöne hareketli masa ve değişik amaçlı sabitleme ekipmanları ile öğrencilerin, radyoterapinin iki ana unsuru olan santralizasyon ve sabitleme konularında bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz böylece teorik derslerden sonra insan boyutundaki maketler üzerinde uygulama yapma imkânı buluyorlar.

Gerek laboratuvar ortamında gerekse ders ortamında öğrencilere radyoterapi alanına ilişkin tüm konularda bilgi edinme fırsatı sunuluyor.

Öğrencilerimiz mezun olana kadar görüntüleme yöntemleri ve sistemlerin temel çalışma prensipleri, tedavinin bilgisayar ile planlanması, hasta set-up’ı, radyasyon fiziği ve radyasyondan korunma gibi meslekleriyle ilgili olan tüm konularda detaylı ve yeterli bilgi sahibi oluyorlar.

Yerinde uygulama ve

staj ile tecrübe artıyor

Öğr. Gör. Tiryakioğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi radyoterapi öğrencilerinin dönem içinde hastanelerde gerçekleştirilen yerinde uygulama dersleri ve yazın yapılan stajlar ile mesleki tecrübelerini üst seviyeye çıkardığına vurgu yapıyor.

ÖÖ Radyoterapi öğrencilerinin mezuniyet sonrası diğer mesleklere göre iş bulma olanakları nasıl?

Radyoterapi alanının mesleki olarak geniş bir çalışma alanı var. Öğrencilerin mezun olduktan sonra özel hastanelerin ve devlet hastanelerinin radyasyon onkolojisi departmanlarında iş bulabilme olanağına sahipler. “Radyasyon Onkolojisi Teknikeri” ünvanı verilen mezunlarımız, kanser hastalığının teşhisi aşamasında hastanelerin onkoloji servisinde bilgisayarlı tomografi çekimi, ışın tedavisinin planlaması, uygulanması ve bilimsel araştırmaların yürütülmesinde önemli rol üstleniyorlar.

ÖÖ Radyoterapist öğrencisi

mezunu hemşireliğe geçiş

yapabilir mi?

YGS-1 puan türü ile öğrenci alınan ve eğitim süresi 2 yıl olan Radyoterapi Programı’ndan mezun olan öğrenciler, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ön lisans öğrencilerine ücretsiz olarak sunduğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kursunun ardından ‘Hemşirelik’ ve ‘Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri’ lisans bölümlerine geçiş yapabiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar