Prof. Dr. Okan Tüysüz’den 4 ile 6.8 büyüklüğünde deprem uyarısı

Prof. Dr. Okan Tüysüz’den 4 ile 6.8 büyüklüğünde deprem uyarısı
Depremlere ilişkin açıklamaları ile dikkat çeken Prof. Dr. Okan Tüysüz “6.8'e kadar artçı üretme potansiyeli var” diyerek 4 il için tek tek uyardı.

6 Şubat depremlerinin ardından gözler Türkiye’deki riskli il ve ilçelere çevrildi. 11 ilde artçı depremler meydana gelmeye devam ederken 2 büyük deprem Sismolojik Araştırma Mektupları Dergisi'ne de konu oldu.

6 Şubat itibarıyla ABD’li yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda Türkiye’de araştırmalar yaptı. Uzmanlar 1 yıl içinde 1 ila 3 tane 5 ve üzeri deprem yaşanma olasılığının en yüksek olduğu yerleri tespit etti.

-001.jpg

Milliyet’ten Ceyda Ulukaya’nın haberine göre Çalışmaları yorumlayan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, riskli iller için uyardı. İşte detaylar…

hatay-deprem-aa-2000468.jpg

4 İLE 6.8’LİK DEPREM UYARISI

Çalışmaları inceleyen Tüysüz şöyle uyardı: Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya’da bu ihtimalin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu bölgede ana deprem 7.8 büyüklüğünde yaşandığı için 6.8’e kadar artçı üretme ihtimali var.

“ARTÇILAR BİR YIL DAHA DEVAM EDECEK”

Çalışmada, beklenen deprem sayısı ise 1 ila 3 olarak hesaplanmış ki dünya ortalamasına göre beklenenin altında. Artçıların bir yıl daha devam edeceğinden emin olabiliriz ancak ne kadar süreceğini söyleyemiyoruz. Örneğin 2022’de Düzce’de yaşanan 6 büyüklüğündeki deprem de aslında ‘99 depreminin artçısıydı. Artçıların uzun yıllara yayıldığı durumlar da söz konusu olabiliyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar