Pazarda gören burun kıvırıyor! Adeta vücuda reset atıyor

Pazarda gören burun kıvırıyor!  Adeta vücuda reset atıyor
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pırasa, adeta bir bin yıllık şifa deposu. Genellikle pazarda göz ardı edilen bu sebze aslında birçok hastalığa derman olabilecek potansiyele sahip.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, pırasanın insan sağlığına olan inanılmaz faydalarını detaylarıyla açıkladı. Karabulut, pırasanın tarih boyunca birçok medeniyet tarafından kullanıldığını belirtiyor. Özellikle Orta ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yetişen pırasanın kökeninin çok eskilere dayandığını ifade ediyor. Antik medeniyetlerden günümüze kadar uzanan binlerce yıllık bir geçmişi olan pırasa, Mısırlılar ve Mezopotamyalılar gibi eski topluluklar tarafından da yetiştirilmiş ve değer verilmiş.

65d07ec4305517379b3b35b6.webp

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

Pırasanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Prof. Dr. Karabulut'a göre, pırasa allium ailesine ait bir bitki olup özellikle Akdeniz kıyılarında bolca yetişiyor. Bu sebze, içerdiği aktif bileşenler sayesinde kanser hücreleriyle savaşır, sindirim sistemini düzenler ve anti-inflamatuar özelliklere sahip.

Ayrıca, pırasa içerisinde bulunan polisakkaritler, fenoller ve organik sülfidler gibi bileşenler sayesinde vücut için önemli bir antioksidan kaynağı. Kalorisi düşük olmasına rağmen C, K ve beta-karoten gibi vitaminlerle dolu. Bu özellikleriyle pırasa, yaşlanmayı geciktirir, göz sağlığını korur, kemikleri güçlendirir ve kalp sağlığını destekler.

65d07ec4305517379b3b35b2.webp

KAN DOLAŞIMINI DÜZENLER

Prof. Dr. Karabulut'un vurguladığı gibi, pırasa aynı zamanda B vitaminleri, kaempferol ve diğer birçok besleyici maddeyi içerir. Bu maddeler sayesinde kan basıncını düşürür, kan dolaşımını düzenler ve felç riskini azaltır. Ayrıca, pırasa içerisinde bulunan beta karoten ve C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar