Para transferinde sistem sil baştan değişti! IBAN ve EFT yapanlar dikkat

Para transferinde sistem sil baştan değişti! IBAN ve EFT yapanlar dikkat
Bankalar arası para transferinde kullanılacak yeni sistem artık başladı. Artık IBAN ile EFT, havale ve FAST işlemleri bu şekilde gerçekleştirilecek. İşte tüm detaylar...

Tüm bankalar, Fast, EFT ve Havale işlemlerinde kullanılacak yeni yöntemleri müşterilerine sunarken, Merkez Bankası, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Ödeme İste Katman Servisinin devreye alındığını duyurarak bankaları harekete geçirdi. Bu yeni servisle birlikte, IBAN numarasını paylaştığınız herhangi bir kişi artık banka üzerinden ödeme talebinde bulunabilecek.

Mobil bankacılık kullanan kullanıcılar, para gönderme butonunun yanı sıra artık ödeme iste butonuyla da karşılaşacaklar. Merkez Bankası'nın açıklamasıyla birlikte, alacaklının borçludan FAST ödemesi istemese olanak sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi hizmete girdi. Bu yeni servis sayesinde, IBAN üzerinden borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme talep edebilecek ve ödeme işlemi alacaklı tarafından başlatılabilecek.

merkez-bankasi-eft-ve-fast-islemleri-icin-fazla-16565132-4056-amp.jpg

IBAN ile yapılan ödemelerde kullanılacak olan yeni sistem, ödeme iste servisi, 2 kişi arasındaki para alışverişinde ödemenin alacaklı tarafından başlatılabilmesine odaklanıyor. Alacaklı tarafından ödeme talebi yapıldığında, ödeme yapacak kişiye bir haber mesajı gönderilecek ve işlem, ödeme yapacak kişinin bu mesaja onay vermesiyle başlayacak.

767786image1.jpg

IBAN NUMARANIZI BİLEN HERKES ARTIK SİZDEN PARA TALEP EDEBİLİR

Yeni dönemle birlikte, ev sahibi-kiracı ilişkileri de değişiyor. Örneğin, kira ödemenizi geciktirdiyseniz, ev sahibiniz sizden ödeme isteyebilir. Aynı şekilde, uzaktaki öğrenciler de mobil bankacılık aracılığıyla anne-babalarından para talep edebilecekler.

Eğer birine borçlu olduğunuz kişiye IBAN numaranızı verdiyseniz, ödemenizi yapmanız için bir mesaj alabilirsiniz. Artık mobil banka kullanıcıları, kendi bankalarının FAST sistemi üzerinden belirli bir miktar belirterek "Bana şu miktarı gönder" diyerek para gönderilmesini isteyebiliyorlar.

Para gönderme talebi, size bankanız aracılığıyla bir mesaj olarak gönderiliyor. Talep edilen miktarı onayladığınızda, belirtilen miktar hesabınızdan düşülerek karşı tarafa gönderiliyor. Bu nedenle, gelen mesajı onaylamadan önce, talep edilen miktarın göndermeniz gereken miktarla aynı olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Siz bir miktar belirtmediğiniz için, istemeden fazla para gönderebilirsiniz.

fast-nedir.jpg

YENİ PARA TRANSFER SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞECEK?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen 'Ödeme İste' adlı yeni uygulama, vatandaşların acil nakit ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Bu sistemle para transferlerinin daha hızlı gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Yeni para transferi yöntemi olan FAST/Havale ile alıcı kişi, göndericiden para talep edebilecek. Borçlu taraf talep mesajını onayladığında, istenilen ödeme anında hesaba aktarılacak. Bu yeni sistem, artık para transferlerini alacaklı tarafın başlatmasına olanak tanıyarak, tek taraflı işleyen para transfer işlemlerine yeni bir seçenek sunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar