Özel ordu yasasına AKP’li vekiller de karşı çıktı

Özel ordu yasasına AKP’li vekiller de karşı çıktı
Yeni Askerlik yasası ile ilgili gelişmeleri, bütün gelişmeleri ile ve doğru yansıtan BBC Türkçe muhabiri Ayşe Sayın oldu. Sayın’ın haberine göre bazı AKP’li vekiller, ‘yasaya bu haliyle oy vermeyebiliriz” dedi.

Yasa tasarısının, “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” şeklindeki 45’incü maddesi, Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut tarafından “bu maddeyle özel ordu kurmak mümkün, Ordunun büyük kısmı terhis edilirken böyle bir yetkinin istenmesi şüpheli” diye yorumlanmıştı..

Ayşe Sayın’ın konu ile ilgili haberi şöyle:

Yasa teklifinde, zorunlu askerlik süresinin 6 aya indirilmesi öngörülüyor ve geçici madde düzenlemesi ile halen silâh altında bulunan er ve erbaşların yasanın yürürlük tarihi itibariyle terhis edilmesi gerekiyor.

AKP milletvekillerinin büyük bölümü, Türkiye'nin "terörle mücadele sürerken" ve komşularında iç savaş nedeniyle istikrarsızlık yaşanırken askeri varlığını küçültmesinin güvenlik sorunu yaratacağından endişe ediyor.

Milletvekilleri aynı şekilde erken terhislerin Kuzey Kıbrıs'taki asker varlığının da yarıya düşeceği eleştirisinde bulundu.

'OY VERMEYEBİLİRİZ İMASI'

Salı günkü toplantıda bazı milletvekilleri, parlamentonun yasanın hazırlık sürecinde dışlanmasını da eleştirerek, "Esasları bürokratlar belirleyecekse, bizden görüş alınmayacaksa, Meclis'e neden geliyor?" derken, bazılarının da oy vermeyebilecekleri imasında bulunduğu öğrenildi.

Erdoğan'ın başkanlığında yapılan dünkü toplantıda ise milletvekillerinin benzer eleştirileri bu kez "kaygı" ifadeleriyle dile getirip sert üslup kullanmaktan kaçındıkları belirtildi.

Milletvekilleri ayrıca yurt dışındaki Türk yurttaşlarının yararlandığı ve bin euro olan dövizli askerliğin, bedelli askerlikle aynı düzeye çıkarılmasına itiraz ediyor.

Grup toplantılarında söz alan bazı milletvekilleri, yeni düzenleme ile dövizli askerliğin de 5 bin euro dolayına çıkacağına dikkat çekerek, "Çoğu işsiz veya çocuk parası ile geçinen yurt dışındaki gurbetçiler, miktarın yüksek olması nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkabilir" endişesini dile getirdi.

CELP DÖNEMİ SAYISI 12'YE ÇIKACAK

Milli Savunma Bakanı Akar'ın ziyaret ettiği MHP, teklife destek açıklarken CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile İYİ Parti grup yöneticileri de erken terhisin yaratacağı güvenlik zafiyeti konusundaki itirazlarını dile getirdi.

Muhalefet temsilcileri, erken terhis ile silâh altındaki er-erbaş oranının yüzde 30'lara düşeceğini belirtirken, Bakan Akar'ın bu oranı yüzde 45 olarak ifade ettiği öğrenildi.

Akar'ın, hem AKP'den hem de muhalefetten gelen bu eleştiriler üzerine, açığın kapatılması için askere alım dönemlerinin (celp) sayısının artırılarak sorunun çözüleceği bilgisini paylaştığı belirtildi.

Bu kapsamda bakanlık, erken terhisler nedeniyle boşluk yaşanmaması için 1,5-2 yıllığına, yani yeni sisteme geçiş sürecinde, 4 olan celp dönemini sayısını 12'ye çıkararak sorunun çözümü yoluna gidecek.

Bu konuda bakanlığın yetkisi olduğu için, yasa teklifinde ayrıca bir düzenlemeye gerek duyulmayacak.

MUAFİYET YETKİSİYLE İLGİLİ MADDEYE RÖTUŞ

Teklifin muhalefet tarafından en çok eleştirilen düzenlemesi ise cumhurbaşkanına, askerlik yapmayacak kişilerle ilgili muafiyet yetkisi veren 45. maddesi.

“Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” hükmünü düzenleyen maddeyle ilgili muhalefet, "ara bir denetim mekanizması" olması gerektiğini görüşünü iletti.

Parlamenter sistemde Bakanlar Kurulu'nda olan bu yetkiyi AKP, "cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi nedeniyle, mevcut yetkinin cumhurbaşkanına devredilmesi" olarak savunsa da eski sistemde Genelkurmay Başkanı'nın teklifi koşulu bulunuyordu.

Muhalefetle yürütülen temaslar sonrasında cumhurbaşkanının muafiyet yetkisini, "Genelkurmay Başkanlığı" ya da "Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifiyle" kullanılabilmesine ilişkin düzenleme yapılabileceği belirtildi.

ASKERLİK SÜRESİNİ DÜŞÜRME YETKİSİ

Muhalefetin itiraz ettiği bir başka nokta ise cumhurbaşkanına zorunlu askerliğin süresini 6 aydan 3 aya düşürme ya da 12 aya çıkarma yetkisi veren maddesi oldu.

Özellikle CHP, 6 aylık sürenin artırılmasına itirazları olmadığını, ancak 6 ayın altına düşürülmesinin yeni sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çekti.

Bakan Akar'ın, bu öneriye karşı çıkmadığı ve not aldığı, hafta başında yapılacak değerlendirmeden sonra net kararını vereceği ifade edildi.

BEDELLİYE ARAMA-KURTARMA EĞİTİMİ

Edinilen bilgiye göre, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, bedelli askerlik yapacaklar için uygulanacak 1 aylık temel eğitim süresinde uygulanacak eğitim konusunda ilginç bir öneri getirdi.

1999 Marmara depreminde en büyük yıkımın olduğu Sakarya'nın milletvekillerinden olan Özkoç, 1 aylık temel eğitim alanlara, arama kurtarma eğitimi verilmesinin Türkiye'nin karşılaşabileceği doğal afetler sonrasında büyük bir "arama-kurtarma ekibi" oluşmasını sağlayacağını belirtti.

Özkoç, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Yasası'nda yapılacak değişiklikle, her bedelli askerin 2 yıl süre içinde yeri geldiğinde göreve çağrılacağı bir sistemin kurulabileceği önerisini getirdi.

Akar'ın büyük ilgi gösterip, not aldığı ve bunu değerlendireceklerini ifade ettiği öğrenildi. CHP'liler ayrıca "şehit ailelerinin genellikle yoksul aileler" olduğunu belirterek onlara birer konut sağlanması talebinde de bulundu.

BEDELLİDE BEDEL DEĞİŞMEYECEK

Gerek AKP gerekse muhalefet partileri, ilk aşamada 31 bin lira olan bedelli askerlik ücretinin yüksek olduğunu, özellikle gelir seviyesi düşük ailelerin çocukları açısından eşitsiz bir durum olduğunu savunuyor.

Ancak bakanlığın bu konuda değişiklik yapmaya yanaşmadığı belirtiliyo

Bakan Akar'ın da muhalefetten gelen bu eleştiriler üzerine yeni sistemde er-erbaşlara maaş, süreyi uzatanlara toplu konutta öncelik gibi haklar tanınmasının öngörüldüğünü anımsatarak, gelir-gider dengesinin korunması için bedelli askerlikten sağlanan gelirin bu alanlara aktarılacağı, yapılan hesaplamalar sonucunda bu rakamın aşağısında bir ücretin giderleri karşılayamayacağı bilgisi verdiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar