Ökse otu faydaları nelerdir? Ökse otu neye iyi gelir?

Ökse otu faydaları nelerdir? Ökse otu neye iyi gelir?
Ökse otu, sahip olduğu güçlü antioksidan özellikleri sayesinde, çevresel etkenlerden kaynaklanan zararlı gaz ve toz gibi atık maddelerin insan vücuduna olan olumsuz etkilerini azaltır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra, binlerce yıldır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde, alternatif tıpta ve ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Peki ökse otunun faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Elma, meşe ve diğer geniş yapraklı ağaçlar üzerinde yetişen ökse otu, yaşamsal su ve mineralleri konakçı olduğu ağaçtan alarak kış aylarında beyaz ve yapışkan meyveler verir. Kendi bağımsız olarak fotosentez yapabilen ökse otu, konakçı ağacı öldürmez ancak zayıflatabilir. Tohumları genellikle kuşlar tarafından taşınır ve ağaç dallarında kümeler halinde büyük, yuvarlak ökse otları oluşturur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaygın olarak bulunan ökse otu, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında toplanır.

Ökse otunun sağlık açısından birçok faydası bulunmasına rağmen, bilinçsiz kullanımı son derece tehlikelidir. Özellikle ökse otu meyvesi zehirlidir ve kesinlikle tüketilmemelidir, aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

ÖKSE OTUNUN SAĞLIK FAYDALARI

  • Sinir sistemini güçlendirir ve besler, kaygı, stres ve uykusuzluğa iyi gelir. Stres hormonu olan kortizolü düşürerek kaygı ve stres seviyelerini azaltır.
  • Nörolojik bozuklukların tedavisine yardımcı olabilir. Dopamin, GABA ve glutamik asit gibi nörotransmitterlerin salınımını destekleyerek epilepsi ve uyku sorunlarına olumlu etkide bulunabilir.
  • Kalp sağlığını destekler, kan basıncını düşürücü etkisi ile kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur ve felç riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, antiviral, antibakteriyel ve antioksidan etkilidir. Vücudu hastalıklara karşı korur ve ameliyat sonrası oluşan anestezi ve ameliyat stresinin bağışıklık sistemini baskılamasını en aza indirebilir.
  • Solunum sistemini olumlu yönde etkiler, astım krizlerini hafifletebilir, solunum yollarını rahatlatır ve öksürüğü azaltır.
  • DNA hasarına karşı koruyucu etkisi vardır ve kanser tedavisinde bağışıklık sistemini düzenleyici özelliklere sahiptir.
  • Şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır, kan şekerini düzenler ve insülin duyarlılığını artırır.
  • Yaralanmaları tedavi etmeye yardımcı olabilir ve kanamayı durdurucu etkisi vardır.
  • Anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihapları önler ve kas spazmlarını hafifletir.
  • Regl ve menopoz dönemlerinde kas gerginliğini ve krampları azaltarak daha rahat bir geçiş sağlayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar