Öğretim üyeliğine yükseltilmede detaylar belli oldu

Öğretim üyeliğine yükseltilmede detaylar belli oldu
Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan, doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Öğretim üyeliğinde yeni kıstaslar

Doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 6 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanması ile "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosu getirilmişti.

Kanuni düzenlemenin ardından Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) hazırlanan doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerine ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, doktor öğretim üyesi kadrolarına başvurabilmek için doktora veya tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olmak gerekecek.

Fakültelerde dekan, diğer birimlerde müdür, ilan edilen kadrolar için adayların durumlarını incelemek üzere, en az biri başka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünden olmak üzere adayın başvurduğu bilim alanı ile ilgili olan üç profesör veya doçenti, ilana son başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde tespit edecek.

Dekan veya ilgili müdür, yazılı görüşlerin alınmasından sonra ilk yönetim kurulu toplantısında aday veya adaylar hakkında ayrı ayrı görüş alacak. Bir açık kadroya birden fazla adayın başvurması halinde yönetim kurulu gerekçeli olarak tercihini belirtecek. Dekan veya ilgili müdür kanaat ve önerilerini rektöre sunacak. Rektör, atamanın yapılıp yapılmayacağına karar vererek gerekli işlemleri yürütecek.

Doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra fakültelerde ilgili dekanın, diğer birimlerde müdürün önerisi ile rektör tarafından en az 1, en çok 4 yıl süre ile atanacak. Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erecek. Görev süresi sona erenler ilgili yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından yeniden atanabilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar