Notre Dame alevlere teslim oldu

Notre Dame alevlere teslim oldu
Victor Hugo'nun eseriyle ünü ölümsüzleşen 850 yıldan fazladır Fransa'nın sembolü başkent Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde dün çıkan yangın 8,5 saatte söndürülebildi.

Notre Dame alevlere teslim oldu

Fransa'nın başkenti Paris'te Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktı. Fransız itfaiye ekipleri, yangına müdahale etti. Yangında çatının tamamen çöktüğü bildirildi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın 8,5 saatte söndürülürken, Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.

Avrupa'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen tarihi Notre Dame Katedrali'nde renovasyon çalışmalarının yapıldığı bölümde, dün yerel saatle 18.50'de yangın çıktı.

Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle saat 19.53'te 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri, saat 20.07'de de yapının çatısı tamamen çöktü.

Yangında yıkılan kulenin en son restorasyon çalışmasının 20 yıl sürdüğü ve 1864'de tamamlandığı belirtildi.

Bu arada birçok Parisli, Katolik dünyasının en önemli yapılarından biri olan katedralin bulunduğu bölgeye çıkan köprüde toplanarak, karanlığı aydınlatan alevleri üzüntüyle izledi. Zaman zaman kalabalığın ilahiler okuduğu da duyuldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sarı yeleklilerin taleplerine ilişkin yapacağı konuşmayı iptal ederek saat 20.15'te olay yerine vardı.

Saat 20.25'te katedralin bulunduğu Ile de la Cite bölgesi tahliye edilirken, İçişleri Bakanlığı yetkilileri yapının kurtarılıp kurtarılamayacağından emin olmadıklarını duyurdu.

İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, saat 22.50'de yaptığı açıklamada ise "Yangının yoğunluğu azaldı. Notre Dame'ın ana yapısı ve özellikle kuzey çan kulesinin kurtarıldığını düşünebilirsiniz." dedi.

"NOTRE DAME TARİHİMİZ, EDEBİYATIMIZ VE RUHUMUZUN BİR PARÇASI"

Cumhurbaşkanı Macron saat 23.30'daki konuşmasında ana yapının kurtarıldığını belirterek, "Savaş tam olarak kazanılmasa da en kötüsü yaşanmadı." diye konuştu.

Yangını "trajedi" olarak nitelendiren Macron, "Notre Dame tarihimiz, edebiyatımız ve ruhumuzun bir parçası, tüm büyük olaylarımızın, salgınlarımızın, savaşlarımızın, özgürlüklerimizin yeri, hayatımızın merkez üssü." ifadesini kullandı.

Halkın üzüntüsünün farkında olduğunu vurgulayan Macron, "Gurur duyalım çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz." dedi.

İtfaiye Sözcüsü Gabriel Plus, saat 01.50'de basına yaptığı açıklamada, "Yangın tamamen kontrol altına alındı ve neredeyse tamamı söndürüldü." şeklinde konuştu.

Gece saatlerinde de süren söndürme çalışmaları büyük ölçüde saat 03.20'de tamamlandı.

Sabah saatlerinde halen 100 itfaiyecinin alanda bulunduğu görülürken, zararın boyutu da henüz belirlenmedi.

SEBEBİ BİLİNMİYOR

Yangının sebebi bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin "muhtemelen" 6 milyon avroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Paris Savcılığı da yangını kundaklama ya da terör bağlantılı bir eylemle ilişkilendirmediklerini bildirerek, "yapının yangınla istemsiz şekilde yıkılması" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını duyurdu.

KİLİSELERİN ÇANLARI ÇALDI, DUALAR EDİLDİ

Saatlerce devam eden yangını kontrol altına alabilmek için yaklaşık 500 itfaiye eri büyük çaba harcadı.

Paskalya öncesi meydana gelen ve bir itfaiye erinin yaralandığı yangın, ülke çapında büyük üzüntüye yol açarken Paris Başpiskoposu Michel Aupetit, Fransa'daki rahipleri dua etmeye ve kilise çanlarını çalmaya çağırdı.

850 yıldan fazladır Fransa'nın sembolü olan, savaşlara ve devrime dayanan yapının bu derece zarar görmesi sadece Fransızları değil tüm kıtayı üzdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Notre Dame'ı "Fransa'nın ve Avrupa kültürünün sembolü" şeklinde tanımlayarak üzüntüsünü dile getirdi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Notre Dame yangını Fransa için bir felaket, İspanya ve Avrupa için de. Alevler 850 yıllık tarihi, mimari yapıyı yerle bir ediyor. Bunu unutmak zor olacak." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar