New York borsası günü karmaşık seyirle kapattı

New York borsası günü karmaşık seyirle kapattı
New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından karmaşık bir seyir izleyerek günü tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi yaklaşık 100 puan artışla yüzde 0,23 yükselerek 37.903,29 puana çıktı.

S&P 500 endeksi ise yüzde 0,34'lük bir düşüşle 5.018,39 puana geriledi ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33'lük bir kayıpla 15.605,48 puana indi.

Fed'in politika faizinde değişikliğe gitmemesi, piyasalarda karışık bir seyre neden oldu. Banka, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, enflasyon hedefine ilişkin ilerleme sağlanamadığını açıkladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyona dair verilerin beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, "Daha önce de belirttiğim gibi enflasyona ilişkin veriler beklentilerin üzerinde geldi. Böyle büyük bir güvenin kazanılmasının beklenenden daha uzun sürmesi muhtemel." şeklinde konuştu ve politika odağının ne kadar süreyle kısıtlayıcı tutulacağına vurgu yaptı.

Fed Başkanı Powell'ın faiz artışının muhtemel olmadığına dair sözleri üzerine, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yüzde 4,58'e kadar geriledi, daha sonra yüzde 4,63 seviyesine dengelendi.

Diğer yandan, ABD'de özel sektör istihdamı nisanda 192 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 7,29 ile son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve mortgage başvuruları bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,3 geriledi.

Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisan ayında piyasa beklentilerinin altında kalarak 49,2 değerini alırken, S&P Global'in nisan ayı imalat sanayi PMI verisi ise yukarı yönlü revize edilerek 50 değerini aldı.

Kurumsal haberlerde, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un geliri yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 143,3 milyar dolara yükseldi ve hisseleri yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Ancak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan Starbucks'ın geliri azaldı ve kahve zincirinin hisseleri yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti.

Çip şirketi AMD'nin hisseleri yüzde 9, Super Micro Computer'ın hisseleri yüzde 14 geriledi. Bugün bilançosunu açıklayan Pfizer'ın hisseleri ise yüzde 6 değer kazandı.

Ayrıca, ABD'li restoran işletmeciliği şirketi Yum! Brands'ın geliri ilk çeyrekte yüzde 3 azalarak 1,6 milyar dolara düştü ve şirketin hisse fiyatı, bu durumun ardından yüzde 4'ün üzerinde geriledi. Geçen yıl zarar açıklayan New York Community Bank, bu yılın ilk çeyreğinde de 335 milyon dolar zarar etti ancak bankanın hisseleri, gelecek döneme ilişkin olumlu açıklamalarla yüzde 28'in üzerinde değer kazandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar