NATO'da gerçekleşen olay utanç verici bir hata

NATO'da gerçekleşen olay utanç verici bir hata
Avrupa'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund'ın Başkan Yardımcısı Lesser, NATO tatbikatındaki skandalın utanç verici ve korkunç bir hata olduğunu söyledi.

Avrupa'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund'ın Başkan Yardımcısı Ian Lesser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Norveç'te NATO'nun Müşterek Harp Merkezi'nde gerçekleştirilen Trident Javelin tatbikatı sırasında Atatürk'ün fotoğrafının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da isminin simülasyon çerçevesinde kullanılan programda sahte hesap açılarak "düşman taraf" olarak gösterilmesiyle patlak veren skandalı değerlendirdi. 

Lesser, "Benim anladığım kadarıyla NATO'nun genelinde bu olayın büyük bir saygısızlık olduğu yönünde ortak görüş mevcut. Gerçekten de bu çok çok korkunç ve utanç verici bir hata ve Türk halkına hakaret niteliğinde bir olay." dedi.

"Olağanüstü düzeyde özür dileme zinciri yaşandı"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de bu olaya ilişkin tutumunun çok net olduğunu hatırlatan Lesser, olay sonrasında "olağanüstü düzeyde özür dileme zinciri" yaşandığını, bunun da durumun ciddiyeti itibarıyla gerekli olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin bulunduğu bölgeden kaynaklanan güvenlik sınamalarıyla mücadele ettiğini, NATO'nun da gerek Rusya gerek güneyden oluşan tehditlerle baş etmek için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu hatırlatan Lesser, "Türkiye'nin NATO'ya, NATO'nun da Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu sadece sembolik bir bağ değil." vurgusunu yaptı. 

Lesser, iki tarafta bulunan siyasi liderler ve karar alıcıların çok önemli olan "ortak stratejik çıkarlara" odaklanması gerektiğini söyledi.

"Türkiye-Batı arasında iş birliği alışkanlığı var"

İlişkilerin tekrar rayına oturması için Genel Sekreter Stoltenberg'in Türkiye'ye ziyaret düzenlemesinin ne tür bir etkisi olacağının sorulması üzerine Lesser, kişisel irtibatların her zaman faydalı sonuçlar doğuracağına işaret etti.

Lesser, Stoltenberg'in özrünün içten olduğunu düşündüğünü belirterek duygusal retorik yerine stratejik mantığa ağırlık verilmesi gerektiğini savundu.

Türkiye ve Batı dünyası arasındaki bağların sadece stratejik çıkarlarla sınırlı olmadığını kaydeden Lesser, "Türkiye'nin ve Batı'nın çok uzun yıllara dayanan iş birliği alışkanlığı var." dedi.

Lesser, taraflar arasında halihazırda bulunan "şüpheci yaklaşımın" üstesinden gelinmesi ve makul bir tutumun benimsenmesiyle, Türkiye-NATO ilişkilerinin tekrar rayına oturtulmasının kolaylaşacağının altını çizdi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar