NASA Ay’a çıkacak ilk kadının ismini paylaştı!

NASA Ay’a çıkacak ilk kadının ismini paylaştı!
50 yıl önce Apollo 11‘in başarılı bir şekilde Ay yüzeyine iniş yapmasıyla NASA astronotlarından Neil Armstrong Aya adım atan ilk insan olurken, NASA 50. yılını kutlarken Ay‘a çıkacak ilk kadın ve Artemis projesi hakkında detayları paylaşması dikkat çekti.

Aralık 2018 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan TÜBİTAK Lider Araştırmacılar Programı sonuçları açıklandı. Yurt dışında çalışan 98'i Türk, 29'u yabancı toplam 127 bilim insanı Türkiye'yi tercih etti.

NASA dün düzenlenen etkinlikle Ay’a adım atmanın 50. yıl kutladı. Kutlamanın yanı sıra yeni projeler ve Ay’a çıkış planı da etkinliğe damga vurdu. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden Ay’a adım atacak ilk kadın ve Artemis projesi hakkında yeni detaylar paylaşıldı.

NASA’nın Florida’daki Uzay Merkezi’nde 50. yıl kutlama konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Mike Pence Artemis projesinin bir parçası olarak Amerikan astronotlarını Ay’a taşıyacak mürettebat kapsülünün tamamlandığını duyurdu.

Ancak bu sefer Ay’a çıkacak mürettebat üyelerinden en az biri kadın bir astronot olacak. Başkan Yardımcısı sözlerine, bu kapsülün Ay’a adımını atacak ilk kadını taşıyacağından dolayı gururlu olduklarını vurgulayarak devam etti. 1960‘dakine benzer şekilde, tüm insanlık için dev bir adım daha atacağız diyen Mike PenceArtemis projesinin detaylarını da paylaştı.

“Yunan mitolojisinde Apollon‘un ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olarak kabul edilen Artemis bu projeye isim verdi. Artemis 1, Orion uzay aracı ve yeni nesil SLS roketinde taşınacak. 2024 yılında görev kapsamında ilk astronot ekibi Ay yolculuğuna başlayacak.” diyerek sözlerini bitiren Mike Pence’in açıklamaları yeni görev hakkında birçok detayı ortaya çıkardı.

Yapımı biten Artemis’in NASA’nın Ohio’daki Plum Brook İstasyonu’nda birçok testten geçirilmesi bekleniyor. Testlerin bitiş tarihi ise 2023 olarak belirlendi. Testlerin bitiş tarihine yakın yeni Ay misyonundaki astronotlar da kamu oyuna duyurulacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar